Keresés
Close this search box.

A SYNLAB-bal készül az olimpiára Baji Balázs

blank

A labordiagnosztikai vállalat új üzletága, a SYNLAB Sport egy éven át monitorozza a világbajnoki bronzérmes magyar gátfutó teljesítményét. Célzott laborparaméter-vizsgálatokkal, valamint speciális sportdietetika összeállításával segítik a sportoló felkészülését az olimpiai kvótaszerzésre.

Normál körülmények között előre nem jelezhető hiányállapotokat, izomízületi vagy csontsérüléseket, a teljesítményt befolyásoló hormonális változásokat és a táplálkozással kapcsolatos allergiákat vagy intoleranciákat is képesek kimutatni a SYNLAB Sport vizsgálatai. A vállalat új üzletága profi és amatőr sportolók tevékenységét optimalizálja, a versenysportolók között pedig elsőként Baji Balázs világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes magyar gátfutó felkészülését segíti egy éven keresztül.

A felkészülés során a SYNLAB szakemberei először felmérik a sportolót érő terhelés nagyságát és sajátosságait, majd megismerik bioritmusát és laborparamétereit. Ezt követi egy speciális étrend összeállítása, melynél elsődleges szempont, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján precíziós és célzott étrendi eszközökkel támogassák a versenyző aktuális sportcéljait.

Jelenleg az olimpiai felkészülésem zajlik. A hétvégi toruni Európa-bajnokságon volt az idei első nagy megmérettetésem, ahol az elődöntőig jutottam, de nem elégszem meg ennyivel, tudom, hogy még rengeteg van bennem” – mondta el Baji Balázs. A sportoló hozzátette, a felkészülés keretében végzett vizsgálatokat és az étrendet mindig az éppen közelgő versenyekhez és célokhoz igazítják: jelenleg az olimpia a fókusz, azt követően pedig a 2023-as hazai világbajnokságon szeretné megmérettetni magát. A részben ciklikus, részben feladat- és célfüggő vizsgálatokat a SYNLAB két hónapra előre határozta meg Baji Balázzsal közösen. A cél, hogy elősegítsék az izomzat és az ízületek, kötőszövetek regenerációját, növeljék az anaerob képességeket és a sportoló robbanékonyságát, valamint segítsék az izomtömeg fejlődését.

A sportolók terhelése, bioritmusa, anyagcseréje és tápanyagigénye nagyban eltér az átlagtól. Ezeknek az egyéni elvárásoknak meg kell jelennie a versenyzők táplálkozásában, ezért a 21. századi élsportban a fenti vizsgálatok, valamint a sportdietetika a felkészülés elengedhetetlen komponense, hiszen így aknázható ki legjobban a sportolóban lakozó genetikai potenciál” – mondta el az együttműködés kapcsán Lévai Richárd, a SYNLAB Hungary Kft. ügyvezetője.

A SYNLAB Sport a profi és amatőr sportolók mellett az életmódváltásban gondolkodók sporttevékenységének optimalizálásával is foglalkozik, általános és speciális laborcsomagjai, valamint sportdietetikai konzultációja segíti azokat, akik javítanának a teljesítményükön.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top