Keresés
Close this search box.

Csúcsdöntéssel túl a Horn-fokon az éllovas

blank

Túljutott a Horn-fokon az éllovas Armel le Cléac’h a Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyen.

A francia vitorlázó Banque Populaire VIII nevű hajójával 47 nap és 32 perc alatt érte el a viadal egyik fontos pontját, ezzel rekordot döntött. Az eddigi csúcstartónak, a 2013-ban győztes François Gabart-nak ugyanez 52 nap, 6 óra és 18 perc alatt sikerült ugyanez.

A 29 tagú mezőny a nyugat-franciaországi les Sables-d’Olonne-ból rajtolt el, és keleti irányban haladva kerüli meg a földet, így Armel le Cléac’h-nak már csak a hazaút van hátra az Atlanti-óceánon.

Fa Nándor a Spirit of Hungaryvel a kilencedik helyen halad – a viadal honlapja szerint csaknem 4300 tengeri mérföldre az éllovastól -, de hamarosan előrébb léphet, mivel a hetedik helyezett francia Paul Meilhat hajóján (SMA) meghibásodott a tőkesúlybillentő hidraulika, amit csak külső segítséggel tud megjavítani, így pedig versenyen kívül mehet majd tovább.

A magyar vitorlázó harmadik Vendée Globe-ján versenyez, amelyen a feladat egyedül, egy 60 lábas (18 méter) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a földet. Az 1992/93-as menet során Fa Nándor a legjobb nem franciaként ötödik helyen ért célba 128 nap után. A rekordot a francia Francois Gabart tartja, aki a legutóbbi, 2012/13-as kiírást 78 nap 2 óra 16 perces idővel nyerte meg.

 

Forrás: MTI

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top