Keresés
Close this search box.

Rafael Nadal akadémiáján edz ősztől Valkusz Máté

blank

A 14-szeres Grand Slambajnok Rafael Nadal mallorcai teniszakadémiáján edz ősztől Valkusz Máté, a junior világranglista korábbi éllovasa.

A magyar szövetség (MTSZ) – vasárnapi tájékoztatása szerint – Markovits László korábbi teniszező, a Vasas elnöke révén került kapcsolatba a spanyol akadémiával, amely júniusban nyitotta meg kapuit Manacorban, a világklasszis játékos szülővárosában.

„Édesapám vízilabdaedzői munkája révén Barcelonában nőttem fel, és ott kezdtem el versenyszerűen teniszezni” – közölte Markovits László. „Ennek köszönhetően számos kapcsolatra tettem szert a spanyol teniszvilágból. Rafael Nadal menedzsere, a korábbi elitjátékos, Carlos Costa is jó barátom, így merült fel, hogy én képviseljem az akadémiájukat itt Magyarországon. Az elmúlt hónapok egyeztetései után ott tartunk, hogy a Nadal akadémia hivatalos partnerévé válik az MTSZ, ajánlásom nyomán pedig Valkusz Máté személyében az első magyar játékos már ki is került Mallorcára.”

A kétszeres országos bajnok hozzátette, a 16 éves Valkusz a mostani próbahetek után szeptembertől egy éven át jelentős időt tölt Spanyolországban edzésekkel, és együtt utazik versenyekre az ottani csapattal.

A Davis Kupaválogatottat irányító Kuhárszky Zoltán – aki Valkusz Máté edzője is – néhány napot Mallorcán töltött a júniusi Roland Garros után, így testközelből is láthatta az akadémia működését.

„Szakmailag csak támogatni tudom az együttműködést, hiszen egy kivételes lehetőségről beszélünk. Az első tapasztalataink alapján elmondhatom, hogy – függetlenül attól, hogy profitorientált vállalkozásról beszélünk – a Nadal Akadémián tényleg át akarják adni azokat az alapértékeket a profi hozzáállásról és a megfelelő sportemberi mentalitásról, melyek sikeressé tehetnek egy fiatal élsportolót” – mondta a kapitány, kiemelve, tanítványa a lehető legjobb helyre került.

Szűcs Lajos, a magyar szövetség elnöke kifejtette, a kormány támogatásának köszönhetően a sportág jelentős állami forrásokat kap, melyek révén lehetőség nyílik a nemzetközi szakmai együttműködések támogatására. „Rafael Nadal személye garancia számunkra a minőségre, az utánpótlás élversenyzőink számára pedig komoly motivációt jelenthet, hogy egyszer eljussanak erre az akadémiára” – hangsúlyozta.

Carlos Costa korábbi profi teniszező, aki jelenleg az akadémia technikai igazgatója, nagy lehetőségként tekint az együttműködésre: „Nagyon várjuk a közös munkát a Magyar Tenisz Szövetséggel és a magyar tehetségekkel. A Movistar Rafa Nadal Akadémia igazi otthonként szolgál a fiatal játékosoknak, érkezzenek a világ bármelyik tájáról. Alapvető célunk, hogy a mi növendékeink ne csak jó teniszezőké váljanak, hanem jó embereket is faragjunk belőlük. Az akadémián minden azokról az értékekről szól, amit Rafa, a családja és az egész csapat mellett volt szerencsém megtapasztalni az elmúlt tizenöt év közös munkája során.”

Markovits László arról is beszélt, hogy itthon kik számára állhat nyitva ez az út: „Az első számú partner az MTSZ és az általa kiválasztott sportolók, de minden élversenyző számára adott lehet a lehetőség, nem elfelejtve, hogy a részvétel jelentős költséggel jár, és az akadémiai kapacitások is végesek. Az intézmény egyébként számos szolgáltatást nyújt a tanév során, ilyen az angol nyelvű középiskola, a teljeskörű étkezési és szálláslehetőség, a sportorvosi és rehabilitációs szolgáltatások és még számos egyéb sportszakmai lehetőség.”

A klubelnök hozzátette, szeretne az együttműködésnek további sportszakmai többletet is adni, ennek jegyében zajlanak az egyeztetések arról, hogy 2017-től Budapesten is elinduljon a Rafael Nadal Tour, amely egy utánpótlás versenysorozat, a győztesei pedig testközelből is megismerkedhetnek majd a mallorcai akadémiával.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top