Sporttörténelem az Építők-sporttelepen

A magyar amerikai futball válogatott 26-7-re kikapott Csehországtól története első összecsapásán az Építők-sporttelepen. Borult időjárás fogadta a játékosokat az Építők pályán, de a játékosoknak derűsek voltak, hiszen többen is jókedvűen nyilatkoztak még a találkozó előtt és bizakodóak voltak a csehek elleni meccset megelőzően.

 

A magyar amerikai futball válogatott 26-7-re kikapott Csehországtól története első összecsapásán az Építők-sporttelepen. Borult időjárás fogadta a játékosokat az Építők pályán, de a játékosoknak derűsek voltak, hiszen többen is jókedvűen nyilatkoztak még a találkozó előtt és bizakodóak voltak a csehek elleni meccset megelőzően.

Lee Hlavka szövetségi kapitány két fontos dolgot emelt ki még a találkozó előtt: a válogatott védelmét, amelynek több idő kellett volna az összeszokáshoz, illetve előnyükre válhat, hogy ismeretlenek lesznek ellenfelük számára. Mindkettőben igaza volt. Az első negyedben a vendégek nehezen találtak fogást nemzeti csapatunkon. Elsőre el is kellett puntolniuk a labdát, amely olyan jól sikerült, hogy válogatottunk a saját 2 yardos vonalától indíthatta támadósorozatát. Először Bencsics Márk adogathatott, azonban a harmadik playnél a Wolves irányítóját az end zone-on belül szerelték, így safetyhez jutottak a csehek: 0-2. A védelem viszont már az első játékrészben megmutatta, hogy Csehországnak meggyűlhet a baja a magyar csapattal, Arató Miklós ugyanis szintén sackelni tudta Jan Dundácek irányítót.

A második játékrészben mintha egy kicsit lámpalázas lett volna még együttesünk, amelyet ki tudott használni a cseh együttes. Először még csak Marek Hrubon mezőnygóljával növelték fórjukat a vendégek, majd megszerezték első touchdownjukat is a találkozón, Jan Stiegler elkapásával. A folytatásban sem tudott felülkerekedni válogatottunk a cseheken, amelyet ki is használtak a vendégek Jan Dundácek révén.

A harmadik negyedre változtatott a magyar csapat és Czirók Mártonra cserélte Bencsicset, amely egy kulcsfontosságú lépésnek bizonyult. Együttesünk kezdte visszahordással a második félidőt. Ezt a drive-ot pedig kihasználta a válogatott. Elek Ádám returnjével már a csehek térfelén jártak a magyarok, majd Kocsis Péter elkapásával közelebb jutottak, végül Czirók Márton közelről a vendég védőfalon átbújva beért az end zone-ba. A hazai közönség pedig egyként robbant fel, hiszen csapatunk megszerezte története első TD-jét. Storcz András az extrát magabiztosan belőtte. Csehország viszont még ebben a negyedben válaszolt Dundacek újabb hatpontosával.

Az utolsó negyedben teljesen partiban volt egymással a két együttes. Ekkor már Vasyl Jordan irányított, szépen araszolt előre a magyar csapat, de végül nem tudta pontokra váltani az akciósorozatot. Védelmünk viszont nagyot játszott a találkozó végén a red zoneban, 1 yardra a gólvonaltól, hiszen 4 kísérleten keresztül tartotta ott a vendég gárdát. Jól végződött tehát az összecsapás, amelynek a végén a legjobb magyar játékost is megválasztották, aki Czirók Márton lett.

A magyar válogatott a vereség ellenére nem mehetett le a pályáról csalódottan, hiszen minden játékos a maximumot hozta ki magából. Egyelőre még kell egy kis idő, hogy összeszokjanak a játékosok, de már most megalapoztak egy szépnek tűnő jövőt. A bizonyításra a következő lehetőség a szerbek ellen lesz Belgrádban október 10-én, amikor is a B-csoportos Európa-bajnokságra való kijutás a tét.

Magyarország-Csehország 7-26 (0-2, 0-17, 7-7, 0-0)

Magyar pontszerzők: Czirók Márton 1 TD, Storcz András 1 XP.

Fotók: Váradi Barna és Király Etelka

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top