Keresés
Close this search box.
sÁkovics józsef; kun anna

„Szerettem volna megnyerni az aranyat” – Kun Anna ezüstérmes lett a WestEnd párbajtőr GP-n

Tavalyi eredményét megismételve ezüstérmet nyert Kun Anna a budapesti WestEnd párbajtőr Grand Prix női versenyében.

A világranglistán hatodik magyar vívó, aki kiemeltként csak vasárnap kezdett, a 64-es főtáblán könnyedén győzte le Kardos Edinát, majd magabiztosan a kínai Lin Senget, azután pedig a Tokióban csapatban olimpiai bajnok észt Erika Kirput. A negyeddöntőben a nemzetközi rangsorban harmadik Man Wai Vivian Kong volt az ellenfele. Az asszó elején a hongkongi vezetett, előnye három tusra is nőtt, de a magyar párbajtőröző fordított, 9-6-ra ellépett. A fordulatos küzdelemben Kong a végére egyenlített, a ráadásban viszont Kun volt bátrabb és pontosabb.

Az elődöntőből nagy izgalmak közepette jutott tovább. Marie-Florence Candassamy ellen a második harmadban háromtusos hátrányba került, mert nem sikerültek a lerohanásai, nem tudott „pengét kötni”, a francia beleszúrásai pedig pontosak voltak. A harmadik három percben tovább nőtt a különbség, 9-14-nél már kevés esély mutatkozott a fordításra. Kun Anna azonban innentől kezdve jó ütemű akciókkal elkezdett egylámpás tusokat adni, 17 másodperccel a vége előtt egyenlített, és nem hagyta a döntést a ráadásra, a maradék rövid időben a döntő találatot is bevitte.

A fináléban Renata Knapik-Miazgával vívott. Mindketten óvatosan kezdtek, az első három percben kétszer is figyelmeztették őket, majd egyetlen együttes találat esett. Aztán a második szakaszban is együttes tusok születtek, de az újabb szünetig Kun mégis el tudott lépni 7-5-re. A harmadik három percben váratlanul fordított Knapik-Miazga, a magyar párbajtőröző azonban 8-10-ről még tudott egyenlíteni az utolsó pillanatokban. A ráadásban ő volt a kedvezményezett, jól is mozgott, már majdnem letelt az egy perc, de akkor a lengyel pontosan szúrt, ezzel ő győzött.

Az eredményhirdetés után Kun Anna azt mondta, tavalyhoz képest mentálisan sokat lépett előre, a fizikumával már akkor is sem volt gond, eredményben pedig nem változott semmi.

„Szerettem volna megnyerni az aranyat, mert nem túl erős a lengyel ellenfél, akire azért oda kell figyelni. Bosszantó az egytusos vereség, még friss az élmény. Most még csalódott vagyok, de holnap biztosan tudok majd örülni az ezüstnek”– mondta.

Az elődöntős mérkőzésre rátérve úgy fogalmazott: bízott a sikerben, bár azt nem gondolta, hogy hattusos hátrányból fog nyerni.

Úgy éreztem, ha mentálisan átveszem az irányítást, és elkezdem adni a tusokat, ellenfelem összezavarodik. Igazából ezt használtam ki, ugyanazt az akciót csináltam folyamatosan, bejött” – tette hozzá.

A 279 fős mezőnyben a szombati selejtezőből öt hazai vívó került a főtáblára a BOK Csarnokban. A 64 között Wimmer Dorina tudott még a magyarok közül mérkőzést nyerni, míg Kardos mellett Nagy Kinga, Tóth Jázmin és Gnám Tamara az első fordulóban vereséget szenvedett.

A női versenyben, amelyet az első magyar párbajtőröző világbajnok, majd sikeres szövetségi kapitány Sákovics József emlékére rendeztek meg, 23 magyar vett részt. A legutóbbi GP-n Dohában bronzérmes Muhari Eszter, aki Kun Annához hasonlóan kiemelt lett volna, nem indult, mert az Egyesült Államokban tanul, és ott ezen a hétvégén rendezik az egyetemi bajnokságot.

(Forrás: MTI, nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top