Fotó: MTI

Túrát szerveztek Gillemot Ferenc emlékére Petrozsénybe

Fotó: MTI

A dél-erdélyi Petrozsény volt a végcélja annak az emléktúrának, amelyet Gillemot Ferenc, a magyar labdarúgó-válogatott első szövetségi kapitánya halálának századik évfordulójára rendeztek.

Az egykori kiváló játékos, majd edző Petrozsény térségében hunyt el, miután az első világháborúban önkéntesként csatlakozott a magyar honvédséghez, hogy megakadályozza az Erdélyre törő román haderő előrenyomulását.

Böjte Csaba ferences szerzetes, az emléktúrát szervező Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója az MTI-nek szombaton úgy nyilatkozott: Gillemot Ferenc nemcsak labdarúgásban, evezésben, futásban és ökölvívásban jeleskedett, hanem jó ember is volt.

„A bajban lévő kisebbekhez le tudott hajolni, és életét áldozta Erdély népéért, amire hálával emlékezünk még száz év elteltével is” – fogalmazott a szerzetes. Elmondta, szombat reggel indultak Déváról autóbusszal, majd a Zsil völgyében tett 15 kilométeres emléktúra során érintették a küzdelmek helyszíneit. Ellátogattak a petrozsényi katonatemetőbe, ahol a magyar mellett román, német, olasz sírhelyek is találhatók. Itt kereszteket, gyertyákat, saját készítésű koszorúkat helyeztek el a gyermekek.

A délutáni emléktornán a térségben található dévai, szászvárosi és petrozsényi gyermekotthonok fiatal lakói mellett a csíkszeredai Székelyföld Labdarúgó Akadémia együtteséből vettek részt 13-15 éves fiúk. Sőt, mivel az első szövetségi kapitány ökölvívásban is jeleskedett, négy fiatal bokszoló is jelen volt. Böjte Csaba megemlítette, hogy a csíkszeredaiak ügyeskedtek leginkább, de mindenki jól érezte magát, hiszen „a gyermekek szeretnek játszani”. A tornához Budafokról, Budatétényből, Tökölről, Nagytétényből és Csepelről öt egyesület küldött felszereléseket, labdákat és egyéb kiegészítőket a gyermekeknek, s a Magyar Labdarúgó Szövetség is csatlakozott az eseményhez.

„Adja az Isten, hogy a sportolóknak ne csak díjaik, jó eredményeik legyenek, hanem szívük, jó lelkük is legyen, és tudjanak lehajolni az elesettekhez, bajban lévőkhöz” – hangsúlyozta Böjte Csaba atya.

A gyermekek vasárnap délelőtt emlékező szentmisén vesznek részt.

 

Forrás: MTI

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top