Keresés
Close this search box.
Fotó: Facebook (UEFA EURO 2016)

Búcsúzott a címvédő

Fotó: Facebook (UEFA EURO 2016)

A címvédő spanyolok 2-0-ra kikaptak az olasz válogatottól a labdarúgó-Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében, ezzel számukra véget ért a torna Saint-Denis-ben.

Az olasz keretből tíz játékos várta sárga lappal a találkozót, ebből hat – Gianluigi Buffon, Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini, Daniele De Rossi és Éder – kapott helyet a kezdőcsapatban. Spanyol részről egyedül Sergio Ramost fenyegette a veszély, hogy ha sárga lapot kap a nyolcaddöntőben, továbbjutás esetén ki kell hagynia a világbajnok németek elleni negyeddöntőt.

A négy évvel ezelőtti döntő négy spanyol gólszerzőjéből kettő – David Silva és Jordi Alba – ott volt a címvédő csapatában, amely a negyedik Eb-találkozón kezdett ugyanabban az összeállításban.

Enyhe olasz mezőnyfölénnyel, szakadó esőben kezdődött a találkozó. Az első nagy helyzetre a nyolcadik percig kellett várni: bal oldali szabadrúgás után Graziano Pellé bal alsó sarokba tartó fejesét hárította bravúrral David de Gea. A huszadik percre az időjárás és a játék képe is megváltozott: napsütés és néhány spanyol lehetőség jellemezte a mérkőzés ezen szakaszát. Előnyhöz mégsem a címvédő jutott, Chiellini góljával a legutóbb ezüstérmes olaszok szereztek vezetést a 33. percben.

Spanyolország ezzel tíz év után kapott gólt kieséses szakaszban nagy tornán: legutóbb a 2006-os németországi világbajnokság nyolcaddöntőjében a későbbi ezüstérmes francia együttes talált be a spanyolok ellen ebben a szakaszban, míg kontinenstornán 2000-ben kaptak gólt legutóbb a csoportkör után. Az olasz együttes pedig bizakodhatott: eddig 19 alkalommal szerezte meg Eb-mérkőzésen a vezetést, és ezek közül mindössze egyet veszített el, a 2000-es finálét Franciaország ellen.

Az olaszok az első félidő hajrájában többször is veszélyes helyzeteket alakítottak ki, de Gea védései kellettek a címvédőnek az eredmény tartásához.

A szünet után rögtön spanyol lehetőség alakult ki: Álvaro Morata fejesét védte nagy bravúrral Buffon, a túloldalon pedig de Gea hárította Éder ziccerét. Mindkét fél több ígéretes helyzetet dolgozott ki, a spanyolok mezőnyben át is vették az irányítást, de Buffon többször is remekül védett. A feszültség érezhető volt a pályán és a kispadoknál is, az olaszok szövetségi kapitánya, Antonio Conte a 75. percben idegességében nagyot rúgott a labdába az oldalvonal mellett. Az óriási spanyol mezőfölény nem érett góllá, sőt a hajrában az olasz csapat Pellé révén bevette a kitámadó címvédő kapuját, így kétgólos sikerrel jutott a legjobb nyolc közé.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top