Keresés
Close this search box.
Fotó: Facebook (Magyar Kajak-Kenu Szövetség)

Kiss arany-, Bodonyi ezüstérmes 5000 méteren

Fotó: Facebook (Magyar Kajak-Kenu Szövetség)

A kenus Kiss Tamás arany-, a kajakos Bodonyi Dóra pedig ezüstérmet nyert a moszkvai kajak-kenu Európa-bajnokság vasárnapi zárónapjának 5000 méteres versenyeiben.

A zárónap első 5000 méteres versenyében Bodonyi gyakorlatilag végig az élbolyban haladt, a fehérorosz Marina Litvincsuk és az orosz Juliana Salahova társaságában. Az utolsó 300 méterre szinte egyszerre érkezett meg az első három, az élen a fehérorosz haladt, majd Bodonyi és az orosz következett, előzni már egyikük sem tudott, így a magyar kajakos ezüstérmet szerzett.

„Kicsit beragadtam a rajtnál, de szerencsére sikerült gyorsan utolérnem a mezőnyt és megnyugodtam. Itt volt a tavalyi vb első hat helyezettje, picit izgultam is, hiszen úgy gondolom, nem vagyok annyira óriási nagy formában, de ehhez képest jól ment. Az első helyezett a mezőny fölött áll, bármit csinálhattam, nem tudtam utolérni, ugyanakkor büszke vagyok rá, hogy tudtam tartani vele a lépést, és második lettem” – nyilatkozta az eredményhirdetést követően a magyar kajakos.

Ezt követően Kiss Tamás következett, a párosban Pekingben 1000 méteren olimpiai bronzérmes magyar versenyző szinte rögtön az élre állt, és az első nagy kört követően gyakorlatilag biztossá vált, hogy közte és a német Ronald Verch között dől el az aranyérem sorsa.

A záró körre Kiss elsőként fordult rá, nem volt könnyű dolga, mert az utolsó helyezettet kellett leköröznie. Az utolsó egyenesre ráfordulva a német megpróbálta lehajrázni Kisst, de ötven méterrel a cél előtt a magyar kenus még egy olyat „rá tudott tenni”, hogy szinte állva hagyta riválisát.

„Futam közben kétszer is hibázott a német fiú, mindkétszer megpróbáltam kihasználni, hogy ledobjam a vízről, de nagyon résen volt és nem sikerült. Az utolsó előtti körben azon gondolkoztam, hogy én indultam 500 egyesben, ő viszont nem, tehát valószínűleg én vagyok a gyorsabb, ami azt jelenti, hogy az utolsó 200-on meg tudom verni, és ez be is igazolódott” – mondta Kiss.

Az Eb zárószámában, K-1 5000 méteren Solti László képviselte a magyar színeket. Az első nagy kört követően egy hétfős csoport – köztük Solti is – ellépett a mezőnytől, és gyakorlatilag végig egymással harcolt. Solti az utolsó körének a második-harmadik helyen kezdett neki, a hajrában azonban nem tudta megtartani ezt a pozíciót és az ötödik lett.

A magyarok ezzel 14 éremmel, 5 arannyal, 5 ezüsttel és 4 bronzzal zárták a kontinensviadalt.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top