Keresés
Close this search box.
Fotó: MTI

Nem találta bűnösnek a fegyelmi bizottság Horváthot és Szomolányit

Fotó: MTI

Felmentette Horváth Bencét és Szomolányi Mátét a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) fegyelmi bizottsága. A két kajakos ellen még a riói olimpia előtt indult eljárás doppinggyanú miatt, s annak ellenére, hogy kvalifikálták magukat, nem vehettek részt az ötkarikás játékokon.

Fábry György, a fegyelmi testület elnöke az M1 aktuális csatornának nyilatkozva emlékeztetett: több atipikus doppingminta alapozta meg a vizsgálat elindítását, a bizonyítékok, köztük az igazságügyi orvosszakértői vélemény azonban nem támasztották alá a vétséget.

„A felmentő döntés azért született meg, mert a fegyelmi bizottság nem tudta bizonyítani, hogy a versenyzők nem megengedett eszközökkel készültek” – fogalmazott.

Az MKKSZ elnöksége augusztus elsejei ülésén azért változtatta meg az ötkarikás játékokra kijelölt férfi kajakosok névsorát, mert a Magyar Antidopping Csoport (MACS) jelzése szerint közülük ketten – Horváth és Szomolányi – atipikus doppingmintát adtak le. A két sportoló több atipikus mintát produkált, ez a MACS írásbeli – és Tiszeker Ágnes MACSvezető által szóban is megerősített – állásfoglalása szerint azt jelenti, hogy a mintavétel idején tiltott szer volt a szervezetükben – közölte akkor az MKKSZ.

Bár a két versenyző jogilag nem követett el doppingvétséget, de a MACS akkori állásfoglalása szerint a szervezetükben megállapíthatóan szintetikus növekedési hormont találtak – ezt erősítette meg az újabb vizsgálat is – ezért indult ellenük fegyelmi eljárás. Helyettük Molnár Péter és Tótka Sándor utazhatott Rióba. A két kajakos ellen a MACS nem indított eljárást.

„Örülök, hogy végre pont került az ügyünk végére, és kiderült, hogy az, amivel megvádoltak bennünket az nem volt igaz. – nyilatkozta klubjuk, a Győr honlapján Szomolányi Máté. – Senkinek nem kívánom azt a napot és az azt követő időszakot, hogy átélje, hiszen álmainktól fosztottak meg bennünket, és még időt sem hagytak nekünk, hogy bebizonyítsuk ártatlanságunkat.”

„Tekintettel arra, hogy itt a karácsony, a következő hetekben mi is a szeretteinkkel szeretnénk foglalkozni, így azzal kapcsolatban, hogy mit hoz a folytatás arról nem tudunk nyilatkozni, januárban majd döntünk erről is. – tette hozzá Horváth Bence. – Októberben már újra elkezdtük az edzéseket, mert nem mondunk le az álmainkról. Bízunk abban, hogy ismét olyan formát tudunk nyújtani, amivel képesek lehetünk arra, hogy újra bebizonyítsuk: a vízen nincsen nálunk gyorsabb.”

Horváth 200 méter egyesben és Szomolányival 200 méter párosban szerzett indulási jogot az ötkarikás játékokra.

 

Forrás: MTI

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top