Keresés
Close this search box.

Magyar világbajnoki cím és ezüstérem a belgrádi kick-boksz világbajnokságon

blank

A magyar küldöttségből Habash Antoine világbajnok lett a K-1-es szabályrendszer 63,5 kilogrammos súlycsoportjában a szombaton záródó VB-n Görbics Gábor ezüstérmet nyert a low-kick szabályrendszer 67 kilogrammos súlycsoportjában.

 A szombat este véget ért kick-box világbajnokságon hazánk is képviseltette magát, kiemelkedő sikereket elérve. Sporttörténelmet írt Habash Antoine, aki a belgrádi világbajnokság első magyar K-1-es világbajnoki címét szerezte meg. A kedden kezdődő VB szinte minden további napja is szép eredményeket hozott sportolóinknak, melyeknek méltó megkoronázása volt a pénteken megszerzett világbajnoki cím és a szombati ezüstérem is. A kedden kezdődő selejtezőkön a magyar válogatott több tagja is megmérettette magát. Beigazolódott, amit a szakvezetés előzetesen egybehangzóan megjósolt: minden idők egyik legkeményebb mezőnye gyűlt össze ezen a világbajnokságon. A K-1, 63,5 kg-os súlycsoportban induló Habash Antoine az ukrán Zakaria Dzalilov ellen nyert az első nap egy kimerítő küzdelem után. Géczei Róbert is kötelek közé lépett kedden – ellenfeléül a türkmén Rejepguj Atyajevet kapta. A mérkőzés 3:0 pontozású magyar győzelemmel zárult.

Sajnos az újonc Bárdosi Sándornak már kevésbé sikerült jól a verseny. A hosszas betegség után nagy akaraterővel újból edzésbe állt, fiatal junior Európa-bajnok ugyanis a belgrádi világbajnokság első napján, egy elhamarkodott orvosi döntés következtében, lábfejsérülése miatt búcsúzni kényszerült a versenytől.
Szerdán Habash Antoine két mérkőzést is vívott. Először az izraeli Yosiba Abramov ellen nyert, majd a legjobb négy közé jutásért lépett a szorítóba a kirgíz Alekszej Fedoszejevvel szemben. Mind a két mérkőzést 3:0 arányban nyerte. 57 kg-ban az újonc Petrina Pál egy remek mérkőzést vívott a horvát Franjo Opacakkal, s a végén Petrina kezét emelte magasra a bíró, mégpedig 3:0 arányú, egyhangú pontozás eredményeképpen, mellyel bejutott a legjobb nyolc közé.
A nap győztesei közé tartozott még Görbics Gábor – 2:1 arányban nyert türkmén ellenfele, Merdan Mamedov ellen, illetve Balogh Dávid, aki 3:0-ra verte meg ellenfelét, Roman Jarist.
Kick-light csapatunk szerdán befejezte a világbajnokságot, a szerdán tatamira lépő két újoncnak nem sikerült a továbbjutás. 50 kg-ban Makó Evelyn az oszták Patrizia Pulling, Tóth Patrik pedig a harcias török, Iskandar Cselebi ellen vesztett. Szintén nem hozott szerencsét a szerdai nap Géczei Róbertnek, aki low-kick kategóriában 63,5 kg-ban maradt alul egy fordulatos küzdelemben az azerbajdzsáni Eljur Darjagirral szemben, 2:1 arányú pontozással.
A csütörtöki nap sikereket hozott, majd egy izgalmas péntekkel folytatódott a VB, egész nap folytak a mérkőzések a szombati döntőbe jutásért. A negyedik mérkőzésen lépett a kötelek közé Habash Antoine és az orosz Viktor Mihajlov. Ez az összecsapás a nap fénypontjának bizonyult. Szorosnak indult a mérkőzés, vigyázni kellett az orosszal, aki korábban K.O.-s győzelmet is aratott a világbajnokságon. Habash Antoine, betartva az edzői utasításokat, lépésről lépésre került fölénybe. Habash combrúgásokkal, testre és fejre bevitt hatalmas térdrúgásokkal bombázta az oroszt, edzője, Rehák György, Katona Attila szövetségi kapitány és a magyar csapat és szurkolók legnagyobb örömére, melynek köszönhetően meggyőzően nyert a látványos mérkőzésen, így világbajnok lett!
Görbicsnek pihentetőbbre sikeredett a pénteki nap a vártnál, köszönhető ez ellenfele, a montenegrói Remzija Dacsics kéztörésének, ami miatt a mérkőzés feladással ért véget. A váratlanul rövidre sikerült elődöntő miatti pihenő nem ártott a versenyzőnknek. A szombati döntőbeli ellenfél a fehérorosz, többszörös világbajnok, Andrej Kamio volt. Kettejük összecsapásának eredményeként egy nagyon kemény mérkőzés alakult ki. Gábor inkább kézzel dolgozott, míg ellenfele a combrúgásokat erőltette. A második menet közepén Kamio kis előnyt szerzett, és ezt a végéig tartotta, aminek köszönhetően megvédte a címét. A pontozás így is szorosan, 2:1 arányban végződött. Görbics edzője, Juhász Gábor szerint a világbajnokság az eredménytől függetlenül is értékesnek bizonyult, mert jó felkészülést jelentett az egy hónap múlva Dublinban kezdődő full-contact világbajnokságra. A megszerzett ezüstérem nagyon értékes, hiszen a két évvel ezelőtti, brazíliai világbajnokságról mindössze egy bronzérmet sikerült elhoznunk, most pedig egy arany és egy ezüst a mérleg.
A folytatás november végén várható, Dublinban.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top