Keresés
Close this search box.
Fotó: MOB/Kovács Anikó

Az új Himnusz szól majd olimpikonjainknak Rióban

Fotó: MOB/Kovács Anikó

Még 2013 nyarán, a Magyar Olimpiai Bizottság megkeresésére készítette el a MÁV Szimfonikus Zenekar a Magyar Himnusznak a nemzetközi szövetség előírásainak is megfelelő, 90 másodperces változatát, amelyet az olimpiai eseményeken fognak játszani.

Erkel Ferenc zeneművét az Erkel Ferenc Társaság hitelesítette.

A Társaság a 2012-es londoni olimpia és az elmúlt esztendők – a magyar nemzeti Himnuszt ért, több ízben méltatlan – történései miatt az itt található közleményüketSomogyváry Ákos karnagy, az Erkel Ferenc Társaság elnökének írását – kívánják minél szélesebb körben megismertetni.

„Erkel Ferenc Hymnusát annak 1844-es keletkezése óta többen átdolgozták, a műből sokféle átirat született. A nemzetközi standard elvárásainak megfelelően ez egy énekszólam nélküli zenekari előadás másfél percben, a közösségi éneklésre is alkalmas B-dúr hangnemben. Különlegessége továbbá a zeneszerző által a kotta külön sorában jelzett, ám korábbi hangzó anyagokban még sosem hallott „Harangs(z)ó”; ez egyértelmű utalás az idén éppen 560 esztendeje történt fényes nándorfehérvári diadalra, amellyel egyidejűleg III. Callixtus pápa Európa-szerte elrendelte a déli harangszót” – áll a közleményben.

Az olimpia megnyitóját augusztus 5-én rendezik, a magyar zászlófelvonásra előtte egy nappal kerül sor. Augusztus 6-án akár felcsendülhet a Magyar Himnusz, hiszen többek közt Csernoviczki Éva (judo) és úszóink (Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Dávid és Gyurta Gergely) is felállhatnak a dobogó legfelső fokára.

A Himnusz ide kattintva hallgatható meg.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top