Keresés
Close this search box.
Fotó: Facebook (Katinka Hosszu)

Ezt üzeni Hosszú Katinka a rágalmazóknak

Fotó: Facebook (Katinka Hosszu)

Tavaly májusban a Swimming World Magazine újságírója, Casey Barrett írt egy hosszabb cikket Hosszú Katinkáról, amelyben részletesen kifejti álláspontját a magyar úszónőről: pontosabban doppingvádakkal illette őt. Az Iron Lady és csapata kerestet adott be az arizonai bíróságra a rágalmazó cikk miatt, azonban azt a véleményszabadságra hivatkozva elutasították. Az esetre a háromszoros olimpiai bajnok úszónő sajtóközleményben reagált.

A riói játékokon három aranyat és egy ezüstöt nyerő Hosszú szerint „egyértelmű, hogy Mr. Barrett és a Swimming World Magazin úgy próbál az úszósportban aktuális maradni, hogy botrányokat kelt ott, ahol egyébként nem léteznek – az én rovásomra”.

„Tudatában vagyunk – áll a dokumentumban -, hogy Mr. Barrett és a Swimming World Magazin továbbra is folytatta az én, és más külföldi olimpikon úszók lejáratását. Most a jogi csapatommal egyeztetjük, hogy mik a lehetőségeink és bár csalódott vagyok, hogy a bíróság így határozott, azt továbbra is állítom, hogy a riói olimpiai játékokon elért eredményeimet szabályos körülmények között értem el.”

Hosszú Katinka leszögezte, hogy a Casey Barrett és a Swimming World Magazin által tett kijelentések nem igazak.

„A riói élményeink nagyszerűek voltak és a többi sportolóval, edzővel, kisegítő személyzettel történt interakcióink mind megtestesítették az Olimpiai Játékok fő értékeit – kiválóság, barátság és tisztelet” – írta sajtóközleményében az idei ötkarikás játékok legeredményesebb magyar sportolója.

Hosszú Katinka még tavaly perelte be az őt doppingolással vádoló újságírót, illetve a Swimming World Magazine kiadóját. A swimswam.com novemberi híradása szerint a 2014-ben a világ legjobb úszójának megválasztott magyar versenyző rágalmazás miatt nyújtott be keresetet az Arizona kerületi bíróság phoenixi hivatalához, mivel a beperelt kiadó ottani székhelyű.

Casey Barrett írása a Swimming World Magazine internetes oldalán jelent meg múlt év májusában. Ebben hosszan sorolta a szerinte gyanús jeleket Hosszú azt megelőző két évben mutatott teljesítményéről, jóllehet azzal kezdte, hogy „bizonyíték nincs”. Kommentárja szerint a Vas Hölgynek (Iron Lady) becézett sportoló jelenleg a világ legjobb négyszámos úszója. Az övéhez hasonló, rengeteg számban, folyamatosan kiemelkedő produkciót senki sem tud nyújtani, se Michael Phelps, se Katie Ledecky, se Ryan Lochte.

Barrettnek állítása szerint külön szemet szúrtak a tavasszal Charlotte-ban látottak, ahol Hosszú hét egyéni számban indult és hatot megnyert, a viadal utolsó napján pedig a magyar versenyző előbb a világ idei legjobbjával győzött 200 méter vegyesen, 16 perccel később pedig a ranglista harmadik eredményét produkálta 200 méter háton. Többször hangsúlyozza, hogy nem egyedül van véleményével, mert „az edzők morognak, a szakértők csak pislognak, a vetélytársak meg langyosan gratulálnak” Hosszú egy-egy lenyűgöző teljesítménye után, ugyanakkor mindenki összesúg a háta mögött, csak senki nem meri felemelni a hangját a bizonyítékok hiánya miatt.

A cikk megjelenését követően előbb Gyárfás Tamás, a magyar szövetség elnöke hivatalos levélben tiltakozott, botrányosnak nevezve az írást, mely szerinte úgy járatja le a nemzetközileg is elismert magyar úszót, hogy a szerző bármiféle bizonyítékkal rendelkezne állításainak igazolására. Egyben arra is kitért, hogy a nemzetközi úszóéletből kapott visszajelzések szerint a vádaskodás „magyarországi erők sugallatára fogalmazódott meg”.

Néhány nappal később Hosszú sajtótájékoztatón jelentette ki, hogy soha nem szedett teljesítménynövelő szereket, „mert nincs az a pénz, hírnév, nincs az a győzelem, ami visszaigazolná”, hogy megéri eladni a lelkét.

„Teljesen idegen tőlem a csalás. Viszont az is, hogy egy vállrándítással intézzem el, ha egy általam egyáltalán nem ismert illető megpróbálja tönkretenni a hitelességemet, a saját önző érdekei miatt” – mondta Hosszú.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top