Keresés
Close this search box.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Péni két körre a döntőtől, Sidi 34. összetettben

MTI Fotó: Illyés Tibor

Péni István mindössze két körrel elmaradva a döntőtől a 12. helyen végzett a kisöbű szabadpuska 3×40 lövéses számban vasárnap, a riói olimpia sportlövő versenyeinek zárónapján. Sidi Péter a 34. lett.

Az utolsó nap ígérte talán a magyar sportlövők legkomolyabb döntős, érmes reményét. A Rióban légpuskában ötödik, fekvőben tizedik Sidinek ugyanis ez talán a legerősebb száma, 2010-ben ebben nyert világbajnokságot, s azóta is rendszeresen finalista a nemzetközi viadalokon. Az ifjúsági olimpiai bajnoklégpuskában 13. – Péni pedig szinte versenyről versenyre ért el egyre jobb eredményeket összetettben, s idén már 1180 körre javította egyéni csúcsát, egyben a junior Európa-csúcsot.

A melegítés után a térdelővel kezdett a 44 puskás. Péni nagyon sok kilencest lőtt az elején, az első tíz lövés után csak 94 körrel állt. A folytatásban aztán egyre pontosabb lett, a térdelő utolsó 12 lövését tizessel zárta, így 388 körre „mentette” eredményét. Eközben Sidi némileg jobb kezdés után 21.-re nyolcast talált, ami talán megzavarta, mert a 98-as és 97-es sorozatot követően 95 és 96 következett, így 386 körrel nagyon messze volt a legjobbaktól.

A folytatásban Péni szépen teljesítette a fekvőt, 396 körrel tudta le, s ezzel a mezőny hátsó részéből a középmezőnyben került. A záró, álló testhelyzetű 40 lövésben szintén jó eredményt, 388 kört ért el, így 1172 körös eredménnyel fejezte be a versenyt, több mint 20 perccel a 2:45 órás lövőidő letelte előtt. Az már ekkor látszott, hogy eredménye kevés lesz a fináléhoz, az azonban csak az utolsó percekben lett egyértelmű, hogy csupán két körrel maradt le a döntőről.

„A térdelő elején nem igazán értem, mi történt. Nagy volt a szórása a fegyvernek, annak ellenére, hogy a kezem gyönyörűen beállt, a cső nem mozgott, az elsütés is jó volt. Valami technikai probléma lehetett” – mondta versenye elejéről Péni István a vegyeszónában, hozzátéve, hogy a probléma később megszűnt, s az azt követő eredményekkel elégedett, fekvőben és állóban is jól ment neki. – „Összességében elégedett vagyok, mindkét számomban a legjobb 15 között vagyok, ami óriási dolog első olimpiámon, főleg úgy, hogy tele a mezőny kiváló puskásokkal, nagyon sűrű a mezőny.”

Sidinek a térdelő után fekvőben sem ment igazán, 390 körös eredménye biztossá tette, hogy a fináléra nincs esélye, a versenyt pedig 386 körös állóval zárta, összesítésben 1162 körrel.

„Számítottam erre. A légpuskában akartam nagyon jó lenni, ezért kicsit feláldoztam az összetettet” – nyilatkozta Sidi.

A magyar sportlövők Sidi légpuskában szerzett ötödik helyével zárták az olimpiát.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top