Keresés
Close this search box.
salt 4414383 1280

A túlzott nátrium fogyasztás összefüggésben van a halálos artériás betegségekkel

Ez az első ilyen jellegű tanulmány – egy egyedülálló populáció-alapú kohorsz vizsgálat.  A svéd kutatók összefüggést találtak a túlzott nátriumbevitel, és mind a carotis (a carotis a nyak két oldalán található verőér, mely vért szállít a szívből a fej felé) mind a coronaria atherosclerosis (koszorúér szűkület) megjelenése között.

A svéd Cardiopulmonary BioImage Study (SCAPIS) vizsgálatának több mint 10 000 résztvevője volt. Az átlagéletkor 58 év, a résztvevők 52%-a nő és 48%-a férfi volt. Az érvényes vizeletadatokkal rendelkező résztvevők nátriumfogyasztásának értékeit a becsült 24 órás nátriumkiválasztás alapján számították ki. Az eredmények azt mutatták, hogy a növekvő nátriumkiválasztás a nyaki erek, és a koszorúerek beszűkülésével függ össze.

A tanulmány kutatója, Dr. Jonas Wuopio (PhD) így fogalmazott: „Ez a tanulmány az első, amely potenciális kapcsolatot vizsgál a magas étrendi nátriumbevitel és a szívkoszorúér- és nyaki artériák érelmeszesedése között. Az összefüggés lineáris volt, ami azt jelenti, hogy a sóbevitel minden egyes növelése további érelmeszesedéssel függött össze. Az eredmények még normál vérnyomásszinten is érvényesek, ami arra utal, hogy a só még a magas vérnyomás kialakulása előtt is káros lehet.”

Az érelmeszesedés az a folyamat, amely elsősorban a koleszterin, a zsírok és a kalcium lerakódások felhalmozódását jelenti az artériák falán. A koszorúér-betegség akkor fordul elő, amikor a lerakódás felhalmozódása miatt az artériák belseje idővel beszűkül, ami megakadályozza az optimális véráramlást a szívbe.

A carotis atherosclerosis (carotis artériás betegség) a lerakódás felhalmozódása és a nyaki artériák szűkülete/keményedése, amelyek a nyaki verőérben szállítanak vért az agyba. Más szív- és érrendszeri betegségektől elkülönítve a stroke az 5. helyen áll az összes halálozási ok között az Egyesült Államokban.

Ezzel a kutatással a túlzott nátriumbevitellel kapcsolatos, egészségügyi problémákat részletező, valamint számos egyéb kutatás mellett nem csoda, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) erőteljes kampányt folytat globálisan a lakosság sóbevitelének átlagosan 30%-kal történő csökkentése érdekében. 

2025-re a sóbevitel fent említett csökkentésével a világ becslései szerint évente 2,5 millió haláleset előzhető meg. Az Egyesült Államokban, ahol a koszorúér-betegség és a stroke az 1. és 5. helyen áll a halálozási arányok tekintetében – amelyek nagy része a túlzott nátriumfogyasztásnak köszönhető –, a csökkentés nem csupán bölcs stratégia, hanem szükségszerű is!

Szerző: Steve Born

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top