Keresés
Close this search box.
allergeninfo

Amit a hisztaminintoleranciáról tudni érdemes

Tapasztaltad már, hogy bizonyos étel elfogyasztása után elkezd fájni a fejed, vagy esetleg elkezdesz viszketni a tested bármely pontján? Esetleg kipirosodik az arcod pár korty vörösbor vagy pezsgő után, vagy akár úgy érzed, megfulladsz, mert szorít a torkod? És ráadásul minden tünet hirtelen a semmiből bukkan elő? Ha igen, akkor lehet, hogy hisztaminintoleranciád van. 

Manapság nagyon sok ember szenved ettől az állapottól. Direkt nem írom, hogy betegség, mert kezelhető és tünetmentesíthető ez az állapot. De miről is van szó konkrétan?

Pontosan fogalmazva nem intoleranciáról beszélünk (így kicsit megtévesztő az elnevezés), hanem a szervezetben felhalmozódott, sok hisztamin tulajdonképpen allergiás reakciókat vált ki a szervezetben. A tünetei szerteágazóak lehetnek. Van, akinél a bőrtünetek dominálnak, mint az arc kipirosodása étkezést követően, csalánkiütés, bőrpír, viszketés, ekcéma, vörös foltok stb., de valakinél légzőszervi tünetek az elsődlegesek, mint például az orrdugulás, orrfolyás, krónikus köhögés, torokköszörülés, légszomj. Van, akinél a keringési rendszer ad válaszreakciót, és szívdobogásérzés, migrén vagy fejfájás figyelhető meg, de a hormonrendszert is érintheti, például menstruációs zavarok lépnek fel.

Mi a különbség az allergia és a hisztaminintolerancia között?

Az allergiáknál a szervezet bizonyos allergénekre (ételek, kutyaszőr, pollen stb.) jelez IgE-mediált formában, míg a hisztaminintoleranciánál a felhalmozódott hisztamin okoz tüneteket (ezek a tünetek a szervezet válaszreakciói).

Hogyan halmozódhat fel sok hisztamin, és mi is ez pontosan?

A hisztamin egy természetes anyag, amit a szervezetünkben lévő hízósejtek termelnek. Ezek a hízósejtek akkor adják le a hisztamint, ha a szervezet úgy érzi, „támadás érte”, például egy darázscsípésnél is hisztamin szabadul fel. Vannak olyan élelmiszerek, amelyek előidézik a hisztamin felszabadulását, és vannak olyanok is, amelyek a hisztamin lebontását gátolják.

A hisztamin lebontásáért a DAO (diamino-oxidáz) enzim felelős. Ennek hiányában vagy csökkent működés esetén a felszabadult hisztamint nem tudja lebontani a szervezet, így azok felhalmozódnak a vérben, és allergiaszerű tüneteket produkálnak. A DAO enzim a vékonybélben termelődik nagyrészt, így nagyon fontos a bélrendszer állapota (amit sajnos nagyon könnyen lehet károsítani gyógyszerekkel, helytelen táplálkozással)!

Vérvétel során meg lehet állapítani a vérben lévő DAO enzim és a hisztamin értékét is (utóbbit lehet székletből is). Fontos, hogy az enzim értéke nem egyenesen arányos a tünetek súlyosságával. Van, akinél egy alacsonyabb érték nem okoz durva tüneteket, míg egy jobb, emelkedettebb érték pedig igen. Ennek az enzimértéknek 10 és 100 között kell lennie, de nagyjából az arany középút lenne a legmegfelelőbb.

A megoldás egyik kulcsa az étkezésben rejlik: kerülni kell a magas hisztamintartalmú, a hisztamin lebontását gátló és a felszabadulását okozó ételeket. Ezekről nagyon jó táblázatokat lehet találni az interneten is, de felsorolok párat a teljesség igénye nélkül. Nagyon fontos az agyonfeldolgozott és tartósított ételek kerülése is. Törekedjünk mindig a friss ételekre. Van, akinél már az előző napi ebéd újramelegítése is heves reakciókat vált ki az elfogyasztás után.

A magas hisztamintartalmú ételek közé tartozik a csokoládé, kakaó, sör, pezsgő, vörösbor, tartósított ételek, ananász, papaya, avokádó, savanyú káposzta, halak és tengeri herkentyűk, hosszan érlelt sajtok stb.

A hisztamin lebontását gátló, illetve a hisztamin felszabadulását fokozó élelmiszerek – többek között – a paradicsom, hagymafélék, citrusfélék, élesztő, dió és bizonyos gyógyszerek.

Majdnem minden esetben a hisztaminintolerancia összeköthető fokozottan átjárható béllel, így annak a regenerációja elengedhetetlen! Ehhez ajánlott még egy ételintolerancia- és ételallergia-teszt is.

A kiegészítőket személyre kell szabni, mert minden szervezet más és más, de ajánlott a jó minőségű pre- és probiotikum használata. Ha azt gondolod, hogy ezzel az állapottal küzdesz, akkor keress fel egy szakembert, aki személyre szabottan tud segíteni!

Szerző: Strompf Andi

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top