Keresés
Close this search box.
© PID / Jobst

Az egészségügybe terelné a munkanélkülieket Bécs

© PID / Jobst

Az ápolás és a betegellátás területén 2030-ra további kilencezer szakemberre lesz szüksége az osztrák fővárosnak. Éppen ezért Bécs úgy döntött, ösztöndíjjal segíti azoknak a munkanélkülieknek az átképzését, akik ezt a pályát választják. Az osztrák főváros 2021-ben összesen 31,5 millió eurót különített el erre a célra.

Noha a koronavírus-járvány miatti korlátozások az osztrák főváros munkaerőpiacát sem hagyták érintetlenül, egyes ágazatok továbbra is munkaerőhiánnyal küzdenek. Ilyen például az egészségügy és a betegápolás, de hiány van óvodapedagógusokból is. A Bécsi Szociális Intézmények Szövetségének tanulmánya szerint 2030-ra például további kilencezer szakképzett betegápolóra és -gondozóra lesz szüksége az egészségügyi szektornak az osztrák fővárosban.

A Bécsi Munkavállalói Alap, a waff éppen ezért 2021-ben a szakképzések támogatására helyezi a hangsúlyt és összesen 120 millió euróval járul hozzá mintegy 34 ezer bécsi munkavállaló át- és továbbképzéséhez. Ezen belül 31,5 millió eurót különítettek el a frissen bevezetett „bécsi oktatási támogatásra”, ami egy havi 400 eurós ösztöndíj – az egyéb munkanélküli juttatásokon felül – azok számára, akik 12 hónapnál tovább tartó szakképzésen veszek részt az egészségügy vagy az óvodapedagógia területén. Így azok a munkanélküliek is elvégezhetik a diplomás ápoló, szakápoló vagy éppen szülésznő képzést, akiknek eddig nem volt pénzük rá. Ez azt jelenti, hogy 2023 végéig 4.100 munkanélküli szerezhet versenyképes szakmát az egészségügyi, az ápolási és a szociális szférában.

A waff áprilistól – a Bécsi Gazdasági Ügynökség támogatásain túl – külön továbbképzési programot indít az egyszemélyes vállalkozásoknak is, hogy így segítse őket a kritikus időszak átvészelésében. Az osztrák fővárosban 65 ezer egyszemélyes vállalkozás működik, ők kétezer eurós támogatást kaphatnak, ha például kereskedelmi és gazdasági ismereteiket bővítik. 2022 végéig a tanfolyami költségeik 80 százalékát téríti meg a waff. Erre a programra összesen 1,5 millió eurót szán.

Az újfajta ösztöndíj bejelentése kapcsán Michael Ludwig, Bécs polgármestere elmondta „nagyon örülnénk, ha kezdeményezésünk országos szintre emelkedne”.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top