Keresés
Close this search box.
Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

Greenpeace: „Kormányrendeletben kell garantálni a kötelező újrahasznosítást és újratöltést”

Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

Az Országgyűlés tegnap újra megszavazta azt a törvénycsomagot, amely alapján Magyarországon is végre kötelezően visszaválthatóak lesznek az italcsomagolások. Mivel a konkrétumok szabályozása a törvénycsomag alapján megszülető kormányrendelet feladata, a Greenpeace nyílt levélben fordult Gulyás Gergely és Palkovics László illetékes miniszterekhez. A zöld szervezet azt várja a kormánytól, hogy garantálja az egyszer használatos italcsomagolások kötelező újrahasznosítását és újratöltését.

A Greenpeace üdvözli, hogy a Parlamentben tegnap elfogadott törvénycsomag alapján hazánkban is hamarosan be kell vezetni a sok európai országban már alkalmazott visszaváltási díjat (más néven betétdíjat) az egyszer használatos italcsomagolásokra. A csomagolóanyagok pontos körét a törvényt követő kormányrendelet határozza majd meg, melynek értelmében várhatóan 2023. július 1-től lép életbe a kötelező visszaváltási díjas rendszer. Ez összhangban van a kormány 2020 februárjában meghirdetett Klíma- és Természetvédelmi Akciótervével, amely visszaváltási rendszert írna elő az üveg- és műanyag palackokra, valamint a fémdobozokra. A törvénycsomagot a Parlament egyszer már megszavazta december 15-én, de azt az alkotmánybíróság elutasította a szabályozás hulladékgazdálkodási rendszer átalakítására vonatkozó része miatt.

A Greenpeace saját sikerének is tartja, hogy végre bevezetik Magyarországon a kötelező visszaváltási rendszert. A szervezet évek óta kampányol az egyszer használatos termékek és csomagolóanyagok visszaszorításáért és a keletkező hulladék teljes körű hasznosításáért. Az eldobható italcsomagolások mennyiségének csökkentéséért indított greenpeace.hu/stopPET címen elérhető petíciót pedig már közel 30 ezren írták alá [2].

Simon Gergely, a Greenpeace kampányfelelőse elmondta: „Az újfent elfogadott törvényjavaslat továbbra is jó irányba mutat, azonban a klíma- és ökológiai válság idején nem elég ambiciózus. Ha a kormány valóban előremutató lépéseket szeretne tenni a környezetvédelemben, akkor búcsút kell intenie a féktelen nyersanyag-pazarlással járó eldobható kultúrának és köteleznie kell a gyártókat a italcsomagolások újratöltésére is.”

A Greenpeace Magyarország megbízásából készített közvélemény-kutatásból kiderül, hogy a magyar lakosság döntő többsége is a jelenleginél előremutatóbb lépéseket vár: a megkérdezettek 86%-a a visszaváltás mellett az italcsomagolások újratöltését is támogatja.

unnamed 49

A Greenpeace Magyarország nyílt levélben fordult dr. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszterhez és Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszterhez, hogy a kormánytagok garantálják, a megszületendő új kormányrendelet minél hamarabb bevezeti a kötelező visszaváltási rendszert és a szabályozás az újratöltésre is meghatároz célszámokat.

A Greenpeace Magyarország konkrét javaslatai:

  • a visszaváltási díj bevezetésének határideje a várható 2023 nyári időpont helyett legyen 2022. január 1. A mielőbbi bevezetéssel csökkenteni lehet a több milliárdnyi nem hasznosuló PET-palack és alumínium doboz mennyiségét;
  • tűzzenek ki céldátumot az egyszer használatos italcsomagolások teljes körű újrahasznosítására, legkésőbb 2024-re;
  • határozzanak meg kötelező újratöltési célszámokat vagy újratöltést biztosító gazdasági ösztönzőket, amivel segíteni lehet a hulladékmegelőzést. A Greenpeace Magyarország javaslata szerint legkésőbb 2026-ra az italcsomagolások 70 százalékának újratölthetőnek kell lennie.

A zöld szervezet álláspontja szerint csak a fenti intézkedések foganatosításával lehet véget vetni a pazarló, eldobható kultúrának és az azzal együtt járó környezetszennyezésnek.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top