Keresés
Close this search box.
pexels rdne stock project 8173554

Jógikus életmód

A jóga nem korlátozódik kizárólag a jógaszőnyegünkre, hanem kiterjed életünk minden szegmensére. Például arra, hogy szinte észrevétlenül – paradox módon – kezdjük el tudatosabban figyelni magunkat. Mivel gyakorlás során végig fontos a lélegzet, a testtartás figyelése, gyakorlott leszel az önmegfigyelésben, és egy idő után magaddal viszed a szőnyegről a mindennapjaidba. Így térünk vissza a jógikus életmódhoz – ahhoz, hogy harmonikus, békés, egészséges életet élhessünk, tennünk kell, ám nem nagy ördöngösségeket, csupán kis odafigyelés, tudatosság szükséges hozzá. Szemler Zsófia írása. (A cikk eredetileg a Sportime Magazin 2022/2 számában került publikálásra.)

Hogyan is néz ki egy nap, ha a jógikus életmódot próbáljuk követni?

Kezdjük a reggellel, a felkelés módjával, hiszen ez meghatározza az egész napod minőségét. Az alvási ciklusunk 1,5 órás, ezért, ha van rá mód, úgy kell beállítani az ébresztőt, hogy az ennek a ciklusnak a végére essen, még jobb, ha minden reggel ugyanabban az időben kelünk, és ezzel beállítjuk a biológiai óránkat, hogy ne legyen szükség a telefonra. Ha ez mégsem menne, olyan hangot állítsunk be ébresztőnek, ami közel áll a régi, természetes „ébresztőhangokhoz”: madárcsicsergés, vízcsobogás, eső stb. Bár triviális, fontos, hogy időben keljünk fel. Azt tapasztalom, hogy mióta az indulás előtt jóval előbb kelek fel, annál produktívabb, ezáltal kiegyensúlyozottabb napokat tudok megélni.

Hiszen egy napot rohanva elindítani egyenlő azzal, hogy egy nagy katyvasszá tesszük az egészet. Ezzel ellentétben, ha mondjuk másfél-két órával hamarabb kelünk, mint ahogy munkába indulunk, mindenre bőven, nyugodtan lesz időnk ahhoz, hogy egészségesen vághassunk bele napunkba! Mi tartozik ebbe bele? A jóga, a reggeli, a fürdés, esetleg egy kis idő a hobbinkra – persze mindenkinek a saját keretei, lehetőségei között.

A sorrend viszont nem mindegy. Reggeli után közvetlenül nem ajánlott jógázni, viszont a zuhanyzás és a mozgás sorrendje változhat, hiszen a jóga nem annyira intenzív sport, hogy mindenképpen szükséges volna lefürdeni utána, sőt a vízzel lemossuk a jót, amit okoztunk a gyakorlással: hiszen jógázás közben öngyógyító folyamatok indulnak el, amelyek közben olyan hormonok választódnak ki, amik táplálják a bőrt. Ha már itt tartunk, a kádban fürdés és a zuhanyzás nem ugyanaz! A szándéktól függ, melyiket választjuk. Ha relaxálni szeretnénk, megpihenni, kicsit magunkba zárkózni – erre jó a forró fürdő, tisztálkodásra nem. Ha a testünk megtisztítása a cél, zuhanyzásra van szükségünk.

Tehát az ébredés utáni első dolgunk a tisztálkodás legyen – nyelvkaparó, fog- és arcmosás, zuhanyzás (pl. nagyon hatásos a hideg-meleg váltózuhany alkalmazása). Ha ezekkel megvagyunk, tisztán álhatunk jógaszőnyegünkre.

A reggeli gyakorlás semmiféleképpen se legyen erőltetett – ülj le, figyelj befelé, figyeld meg, mit szeretne a tested, mi esne jól neki, és kövesd ezt. Ha először ez a befelé figyelés nehezen menne, a napüdvözlet gyakorlatsort beiktathatod a mindennapi reggeli gyakorlatba, hiszen ennek pont a napköszöntés a lényege. A gyakorlat során végezhetünk pránajámát (légzőgyakorlatot) is, utána pedig jó, ha meditálunk. Ekkor a legkönnyebb mindkét gyakorlatot végezni, hiszen reggel az elme üresebb, még nincsen teleszőve kusza gondolatfonalakkal.

Jógagyakorlás után következhet a reggeli. Az étkezés témáját nem fejtem ki bővebben, hiszen az annyira személyre szóló, hogy arról nehéz összefoglalóan nyilatkozni. A lényeg az étkezésben is a tudatoság és a rendszeresség. Meg kell ismernünk a szervezetünket. Az ízek, élmények helyett azokat az ételeket válasszuk, amelyeket a test kíván, amelyek táplálják azt. Fontos, hogy étkezés közben ne tegyünk mást, csupán magára a tevékenységre fókuszáljunk! A rágásra, az ízekre, az étel útjára – milyen érzés a gyomornak, mit tesz az emésztőrendszerrel? A szattvikus étrend fogyasztása ajánlott, ami elég energiát, friss tápanyagot juttat szervezetünkbe. Ilyen ételek a különböző magvak, friss zöldségek, teljes kiörlésű élelmiszerek. Szintén köztudott, de a vízfogyasztás elengedhetetlenül fontos, napi 2 liter a minimum! Csak a tiszta víz számítandó ebbe, hiszen minden mást (teát is!) megemészt a testünk, ami plusz energiát vesz igénybe.

Indulhatunk a munkába. Annak vagyok a híve, hogy olyan munkahelyet válasszunk, ami közel van a lakhelyünkhöz, vagy fordítva. Nem látom értelmét annak a rengeteg, stresszel töltött időnek, amit autóban töltenek az emberek. Ha mégis utazni kell, a tömegközlekedést ajánlom – az ott eltöltött időt is tökéletesen lehet hasznosítani: olvasással, elmélkedéssel, a természet, embertársaink megfigyelésével – és nem utolsó sorban jobbat teszünk vele a természetnek is.

A legtöbb ember sajnos nem szereti azt a munkát, amit végez – ezért egész nap „antijógában” van. Arra vár, hogy vége legyen: naponta várja az ebédidőt, a munkaidő végét, a hétvégéket, az ünnepnapokat – és így megy el az élet mellette. A munkahely az egyik fő forrása a stressznek, ezért mindenképp érdemes tenni azért valamit, hogy örömmel élhessünk meg a mindennapjainkat: merjünk változtatni! Vagy a munkahelyünkön, vagy az ahhoz való hozzáállásunkon!

Nap közben sokan sok kávét fogyasztanak – ezt érdemes elhagyni. A koffein ugyanis gátolja az agyban lévő adenozin hormon működését, ami az agyi aktivitás csökkentéséért felelős. Ezért, ha koffeint fogyasztunk, a test azt érzi, hogy nem fáradt, ami egy ideig jónak tűnik, de mivel át lett verve, több adenozint kezd el termelni, aminek kiiktatásához még több koffeinre lesz szükség – egyértelmű függőség alakul ki. Persze, lehet fogyasztani, néha, tudatosan, mindennek a lényege a tudatos, aktív figyelem! De nem kell megijedni, minél többet gyakoroljuk a jógát, annál több figyelemenergiával rendelkezünk!

A délutáni/esti jógagyakorlás általában a munkahelyi stressz levezetésére, a pihenésre való felkészülésre, aktív pihenésre, feltöltődésre fókuszál. Egy esti meditáció is segíthet újra kitisztítani az elmét.

Lefekvés előtti teendők: fontos a könnyed vacsora, amit 2-3 órával lefekvés előtt fogyassz el! Ez is személyfüggő – az emésztési sebességedtől függ. Az élő, állati eredetű ételek nehezebbé teszik a pihentető alvást.

Kerüld a szimpatikus hatást kiváltó eszközöket (laptop, mobil, tévé)! Ha mégis használod, alkalmazz kékfényszűrő appot, vagy szemüveget, ugyanis a kékfény azt az információt adja az agynak, hogy reggel van, serkentőleg hat, ami természetesen nem segít a nyugodt alvásban. Személy szerint abban hiszek, hogy az ágy mobilmentes terület legyen.

Fontos a teljes csönd, a sötétség és a hűvösebb hőmérséklet – kb. 18–20 C –, amitől lelassulnak a belső folyamatok, ez pedig segíti az elalvást.

Az alvási póz szintén meghatározó az egészségünkre. Gondolj bele, 12 hónapból 4-et alvással töltünk! Nagyon fontos, hogyan telik ez az idő! Pláne mivel sokan ülőmunkát végzünk – ébrenlétünkben is görnyedünk, alvás közben is összenyomjuk a szerveket – erre figyelnünk kell! A legrosszabb, amit tehetünk, ha hason fekve alszunk – belső szerveink nyomás alatt vannak végig, több energia kell a működésükhöz. A bal oldali fekvés a szívre helyezett nyomás miatt nem megfelelő, hosszú távon fárasztja a szívet, tehát rövidíti az élettartamot. A vér is a bal oldalra áramlik, ezáltal nehézkessé válik a bal oldali orrlyuklégzés, tehát aktívabb lesz a jobb oldali, ami a bal oldali agyféltekét stimulálja. Ez pedig a racionális gondolatokért felelős agyfélteke – az álmok aktívak, poroblémamegolós, analitikus jellegűek lesznek. A hanyattfekvés nem rossz, bár a jógázók idegrendszere összekeverheti a savászanával, az óra végi relaxációs pózzal – érdemes szétválasztani a két dolgot. Ami azt jelenti, hogy a legegészségesebb alvási póz a jobb oldali stabil oldalfekvés.

Ha ez túl sok volna egyszerre, érdemes kipróbálni egy-két technikát, és a többi jönni fog magától. Figyelj magadra, és add meg a testednek, elmédnek, amire szüksége van, vigyázz magadra!

Szerző: Szemler Zsófia

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top