Keresés
Close this search box.
15377

Minden, amit a nagyböjtről tudni érdemes

Idén a 40 napos böjt március 5.- én, hamvazószerdán kezdődött és egészen április 17-ig tart. A nagyböjt 40 napja alatt, a feltámadás ünnepére, a húsvétra készülünk fel külső és belső megtisztulással. Ez ugyan több mint 40 nap, és ennek oka az, hogy az egyház a vasárnapokat nem tekinti böjti napnak. De miért is jó a böjt, hogyan tudod legközelebb még jobban csinálni és mi áll a hátterében? Ezekre a kérdésekre próbálok választ adni a továbbiakban.

A böjt lényege a lemondás, a lemondásé pedig a befelé fordulás, egyfajta lelki megtisztulás. Ezt tarthatod te is, még akkor is, ha nem vagy vallásos, hiszen a húsvét előtti böjt segít neked abban, hogy lemondj valamiről a belső fejlődésed érdekében. Akár felfoghatod ezt egy tavaszi megújulásnak is.  

A böjtölés akkor a leghatékonyabb, ha olyan dolgokat engedsz el, amik nem feltétlenül szolgálnak téged, de mégis fontosak számodra, nekem például ilyen az édességről való lemondás…

Az elején nehéz, de rájön az ember, hogy nincs is annyiszor szüksége rá, mint ahányszor elfogyasztja.

Kezdetekben annyira szigorú volt a böjt, hogy késő délutánig semmit nem lehetett enni, húst, tejterméket és tojást pedig egyáltalán nem volt szabad fogyasztani. Manapság inkább a hús teljes elhagyásával böjtölnek hamvazószerdától a húsvéti sonkabontásig. Ellenben vannak, akik csak péntekenként nem esznek húst, és akadnak olyanok is, akik csak nagypénteken tartják ezt a szokást. Mindenki maga dönti el milyen formában, és mennyire szigorúan követi a böjtöt. De húsmentesség természetesen alapszabály!

Hogyan is állítsuk össze az étrendünket?

Az első és legfontosabb szabály: a böjt alatt negyven napig hagyjuk ki a húsokat az étrendünkből, beleértve a virsliket, szalámikat és egyéb húskészítményeket is. 

Azt már tudjuk, hogy az állati eredetű fehérjék, a tejtermékek, húsok, halak, és a tojás komplett fehérjeforrások, valamint egyes növényi fehérjék, köztük a borsófehérje és a szójabab szinténsok más növényi élelmiszer viszont nem számít teljes értékűnek. Ez azt jelenti, hogy az olyan növények, mint a bab, a földimogyoró és a búza alapvetően fehérjében gazdagok, de hiányzik belőlük egy vagy több esszenciális aminosav. Ha azonban ezeket a nem teljes értékű fehérjéket tartalmazó növényeket megfelelően kombináljuk, komplett fehérjeforráshoz juthatunk, így nem alakul ki hiány a szervezetünkben.

A böjt alatt figyelni kell rá, hogy megfelelően pótoljuk a fehérjét. Legjobb megoldás erre a rizs, árpa, köles, bab, lencse, a sárga- és a csicseriborsó is. Bátran ehetünk több gyümölcsöt és zöldséget, amit nem csak főtt vagy sült formájában fogyaszthatunk el, az étrendünkben legyen minél többször nyers zöldségféle, akár többféle is, hiszen az emésztést még jobban elősegítik.

Miért jó, ha elhagyjuk az állati eredetű fehérjéket a böjti időszakban?

Azért, mert a zöldségekben gazdag étrendnek köszönhetően könnyebben felszabadulnak a méreganyagok, sokkal jobban regenerálódik a bél, és felgyorsulhat az anyagcsere.

Azonban ezek a jótékony hatások akkor tudnak igazán jól beindulni, ha odafigyelünk a bevitt tápanyagok mennyiségére és a változatos táplálkozásra.

A napi megfelelő folyadékbevitelre mindenképpen fontos figyelni, hiszen a méregtelenítést is segíti, ha pedig lehet, tiszta vizet fogyassz. Pihenj sokat, próbálj meg mindig időben lefeküdni este, hiszen az alvás is hozzájárul a méregtelenítés folyamatához. Alkohol fogyasztása szigorúan tilos!

„A böjt a befelé fordulás időszaka is. Csendesedj el, meditálj, relaxálj sokat és hallgass a belső hangodra!”

Szerző: Kerata Dóra

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top