Keresés
Close this search box.

Október 16. az újraélesztés nemzetközi napja!

blank

Magyarországon évente még mindig 25 000 ember esik a hirtelen szívhalál áldozatául. Amikor embertársunk magatehetetlenül esik össze az utcán, akkor 90%-unk a felkészületlenségünk és félelmeink miatt meg sem próbálunk rajta segíteni – ezt a fajta gondolkodást szeretné felülírni az Országos Mentőszolgálat Alapítvány.

A hirtelen szívhalál még mindig vezető halálok Magyarországon, pedig sokak életét megmenthetnénk, ha tudnánk és mernénk alkalmazni az újraélesztést társainkon. Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány negyedszerre elvégzett Nagy Elsősegély Tesztjéből is az derül ki, hogy még messze nem tartunk ott, ahol kéne. Habár a 2014-es 42%-hoz képest 2015-ben már a megkérdezettek 52,19%-a adott helyes választ a laikus újraélesztéssel kapcsolatban, a növekedés 2016-ra megtorpant, és csak 1,7%-kal lett több a helyes választ adók száma.

„Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan nem tudják, hogyan kell újraéleszteni, és sokan nem is mernek segíteni. Akik tisztában vannak a helyes módszerrel, azok sem szívesen alkalmaznak szájból szájba történő lélegeztetést, illetve félnek, hogy bordát törnek, pedig az semmi ahhoz képest, hogy életet menthetnek” – mondja dr. Czakler Éva, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány alelnöke, mentőorvos. Hozzáteszi, hogy sajnos sokan még mindig nincsenek tisztában azzal sem, hogy ha nem tudnak, vagy nem akarnak szájból szájba történő lélegeztetést alkalmazni, akkor van más megoldás is a 30:2 arányban történő mellkas nyomása és szájból orrba történő levegőfújás helyett.

 

Csináld, ahogy a kisfilmben!

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány 2015 februárjában indított, „Tartsd életben!” című nagysikerű edukációs, laikus újraélesztést népszerűsítő kampányfilmje jó pár megmentett emberéletet, javuló újraélesztési tudást, több mint 2 milliós nézettséget az internetes videómegosztókon és komoly szakmai elismeréseket eredményezett. A második rész idén tavasszal debütált, már ez is közel 1 milliós nézettségnél tart.

A kisfilmek lényege: a mellkas másodpercenként kb. kétszeri, erős, 5-6 cm mélyre történő ütemes benyomásával, szájból szájba történő lélegeztetés nélkül is lehetséges életben tartani a bajbajutottat addig, amíg megérkeznek a mentők.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top