Keresés
Close this search box.
Copyright: Ludwig Schedl

Gourmet-fesztivál a szegényekért

Copyright: Ludwig Schedl

A jó ételek és italok fesztiválja, a Wienissimo idén is megrendezésre kerül Bécsben. Ráadásul a rendezvénynek fontos üzenete is van, hiszen a bevétellel egy olyan egyesületet támogatnak, amely a boltokban kidobásra ítélt, de még fogyasztható élelmiszereket gyűjti össze és juttatja el szociális szervezeteknek.

Tíz napon át a jó ételeket és italokat kedvelők Mekkájává változik Bécs, ahol 2017. május 22-én veszi kezdetét a Wienissimo, a jó ízlés fesztiválja. A több helyszínen zajló, változatos gasztronómiai és kulináris meglepetéseket tartogató rendezvénysorozat középpontja a Városháza előtti tér, a Rathausplatz, ahol a megnyitó alkalmából egy 60 méter hosszú terített asztalhoz várják az adakozó kedvűeket. A 250 személyes asztalnál némi adomány ellenében lehet helyet foglalni, amelyet a Wiener Tafel nevű egyesületet kap. A szervezet önkéntesei naponta mintegy három tonnányi feleslegessé vált élelmiszert gyűjtenek be különböző vállalkozásoktól és cégektől, majd haldéktalanul bécsi és környékbeli szociális intézményekhez szállítják, akik 19 ezer szegénységben élő ember menüjét tudják így változatosabbá tenni.

Szintén a Rathausplatz ad otthont Bécs legnagyobb kávézóteraszának, ahol május 23-án igazi bécsi reggelire várják a résztvevőket. Aki bírja szusszal, az mindjárt maradhat a délben kezdődő Vienna Food Festivalra. Itt street food, vegán sütemények, újragondolt hamburgerek, fagylaltkreációk, latin-amerikai, távol-keleti és ázsiai ínyencségek tornyosulnak majd a standok és foodtruckok pultjain.

A fesztivál keretében bárki próbára teheti az ízlelőbimbóit és szaglósejtjeit a Wiener Tafel szag– és ízlaborjában, hasznos tippeket és trükköket leshet el Adi Bittermann grill-világbajnoktól, de meg lehet majd kóstolni a világ leghosszabb almásrétesét is. A Wienissimo alkalmából néhány étterem és luxusszálloda konyhájában nemzetközileg elismert vendégséfek veszik át az irányítást, hogy az általuk képviselt ország jellegzetes ételeinek újragondolt változatával lepjék meg az ínyenc vendégeket.

Spanyolországot például Felix Petrucco és Jonathan Maldona képviselik a Park Hyatt Hotelben, az olasz Sergio Ferrarini a Hilton S’PARKS étlapját olaszosítja, a horvát Damir Perman pedig a Badeschiffen várja a dalmát ízekre vágyókat. Magyarországot Pataky Péter képviseli, aki a MINI-ben avatja be az érdeklődőket a magyar konyha ízvilágába.

A Wienissimo másik nagy eseménye szintén a Wiener Tafelhez kapcsolódik. 2017. május 23-án, 13 órától a Lange Tafel keretében egy asztalhoz várnak szegényt és gazdagot egyaránt, hogy így teremtsenek kapcsolatot a bőségben élők és a nélkülözők társadalma között. A látványfőzéssel, kiváló ételekkel és italokkal, nyereményjátékkal és jó zenével fűszerezett rendezvény célja, hogy rámutasson: az élelmiszert is értékes erőforrásként kell kezelni, és nem szabad pazarlóan bánni vele.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top