Keresés
Close this search box.

Ha nyár, akkor kultúra – indul a Kultursommer Bécsben

blank

Július 3-án kezdődik és augusztus 15-ig tart Bécs nyári kulturális fesztiválsorozata, a Kultursommer. Kétezer művész városszerte több mint negyven helyszínen várja az érdeklődőket. Az ingyenes fesztivált a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara nyitja meg a Városháza előtti téren.

2020-ban, a koronavírus nyári visszaszorulásának idején indította útjára Bécs Városa az első Kultursommert, az osztrák főváros művészeti fesztiválját. Most, hogy a járványügyi mutatók ismét javaulnak, újból megrendezik a nívós eseményt, immár kibővítve: még több helyszínen, még családbarátabb módon, saját klubszínpaddal.

A 2021. július 3-án kezdődő fesztivált a bécsi Városháza előtti téren, a Rathausplatzon a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara nyitja meg 20:30-kor. A zenekar Beethoven 9. szimfóniáját játssza a híres Örömódával, melynek szövegét Michael Köhlmeier író külön erre az alkalomra újrafogalmazta. A zenekart egy tizenöttagú nemzetközi gyerekkórus kíséri.

A fesztivál műfajkínálata igen széles, így mindenki megtalálja majd a neki tetsző programot. Sokféle koncerttel várják az érdeklődőket, lesz például pop, hip-hop, jazz és bécsi Wienerlied is. Ezen kívül felolvasóestek, slam poetry, kabaré, színházi- és táncelőadás és modern cirkusz is színesíti a választékot. A kisgyermekes családok és az idősebbek is sokféle program közül válogathatnak. 25 idősotthon udvarán hallható majd muzsika.  

A fiatalokról sem feledkezett meg a város. Több színpadon is lesznek például elektronikus zenei koncertek, a 22. kerületben, a Donaustadtbrücke alatt pedig az UniCredit Bank Austria jóvoltából tizenkét estén át DJ-k szórakoztatják a nagyközönséget, többek között funky, house és rave koncertekkel. Erre a helyszínre viszont – a többivel ellentétben – jegyet kell váltani. Ez 10 euróba kerül és gasztronómiai utalvánnyal is fizethető (a fogyasztás ösztönzése érdekében minden bécsi háztartás egy 25-50 euró értékű utalványt kapott a várostól, amit helyi kávézókban vagy vendéglőkben lehet beváltani).

Kultursommer július 3-tól augusztus 15-ig tart, a fesztivál eseményei általában minden héten csütörtök és vasárnap között, 18:30-tól 20:00 óráig zajlanak. A pandémia miatti intézkedésekről még nincs hír. Ha a helyzet megengedi és július 1-jén feloldják a kültéri rendezvényekre vonatkozó korlátozásokat Ausztriában, a programok szabadon látogathatók. Bécs Városa összesen hatmillió euróval támogatja a fesztivált.

Pontos program ezen a linken érhető el, német nyelven: https://kultursommerwien.at/programm/

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top