Keresés
Close this search box.
tech2people lackner eichler demblin kinigadner kluhspreißler foto tech2people kikosotto

Robotok segítségével tanítják újra járni az agyvérzésen átesetteket Bécsben

November elején kezdte meg működését Ausztria egyik legmodernebb rehabilitációs központja Bécs új városrészében, Seestadtban. A centrumban a világ húsz legjobb robotizált terápiás eszköze segíti az agyvérzésen átesettek, sclerosis multiplexes betegek és traumás gerincsérültek mozgásszervi rehabilitációját. A kezelések ambulánsak és jelentősen növelik a hagyományos fizioterápia hatékonyságát.

Még Ausztriában is új szintre emeli a fizioterápiát és a rehabilitációt a tech2people mozgásszervi terápiás centruma, amely november elején nyílt meg Bécs Aspern városrészében. A rehabilitációs központban – 1,5 millió euró összértékben – a világ húsz legjobb robotizált mozgásszervi terápiás eszköze valamint kilenc fizioterapeuta várja elsősorban a sztrókos, gerincsérült és sclerosis multiplexes betegeket, hogy a lehető leghatékonyabb terápiát kínálják számukra.

A központ orvosi tanácsadója, Dr. Peter Lackner neurológiai rehabilitációs szakember elmondta, számos tanulmány igazolja már például, hogy azok a szélütésen átesettek, akiknél robotizált terápiával egészítik ki a hagyományos fizioterápiát, kétszer nagyobb valószínűséggel tudnak majd újra járni, mint akik csak klasszikus rehabilitációban részesülnek. Ennek oka többek között, hogy a robotizált eszközöknek köszönhetően sokkal többször tudják megismételni a gyakorlatokat a betegek. Míg egy hagyományos fizioterápiás kezelés során például 50-250 lépést tesznek meg, addig az önálló járás újratanulását segítő Lokomattal kétezret. Ráadásul ezek a berendezések betegenként kettő helyett csak egy fizioterapeuta jelenlétét igénylik és csak éppen annyira és abban segítik a beteget, amire és amennyire szüksége van. Integrált ügyességi játékok és virtuális valóság biztosítja, hogy a kezelés ne legyen unalmas és élvezzék a betegek.

A rehabilitációs centrumban a kezelések ambulánsak, nincs szükség kórházi tartózkodásra. Egy-egy kezelés 135 euróba kerül, amiből 55 eurót átvállal az osztrák egészségpénztár. A központban bármilyen neurológiai problémával küzdő beteget fogadnak, függetlenül a sérülés súlyosságától, de főként a sclerosis multiplexes betegekre, agyvérzésen átesettekre és traumás gerincsérültekre fókuszálnak.  

(Nyitókép: tech2people / kikosotto)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top