blank

Multisportedzések egy új megközelítésben

blank

Kaland, kihívás, élmények… a mai kor emberének is sokat jelentenek ezek a kifejezések, gyakran új megvilágításba helyezve egy pillanatot. A Szilas-patak mentén felépült családi és sportpark és a hozzá kapcsolódó Multisport Bázis ezeket az igényeket szeretné kiszolgálni, megteremtve a lehetőséget arra, hogy minél több ember léphessen túl önmaga korlátain és nehézségein.

A sport mint fejlesztő és összekötő eszköz már régóta segít abban, hogy egészségesebben és harmonikusabban éljünk, de a modern nagyvárosi lehetőségek gyakran erősen korlátozottak, és a betontengerbe szorítják az embereket.

A park 2019 májusa óta várja a sportolni, kikapcsolódni vágyókat, akár rövid, akár hosszabb időre, hiszen színes lehetőségei kielégítik ezeket az igényeket: van futópálya, szabadtéri erősítőeszközök, pihenőhelyek, árnyas lugasok, padok, asztalok és az emberléptékű terek. Itt jó lenni, jó sportolni.

De van, akik ennél többre vágynak, akik szeretnének még erősebben és színesebben edzeni.

A Multisport Bázis célközönségét azok jelentik, akik többre vágynak, akik számára a sport már nemcsak szórakozás, kikapcsolódás, hanem fejlődési lehetőség célokkal és álmokkal. A Bázis valóban alapja lehet többféle sportágban való továbbfejlődésnek, hiszen az erőnlétet, a magabiztos fellépést és az energikus, aktív életmódot fejlesztő helynek épült.

Hogyan, milyen eszközökkel segíti ezeket a célokat?

A park edzésre, munkára való, amihez négy nagy területet biztosít: a Bázis Kört (futásra, kerékpározásra alkalmas), a Pump Track pályát, a Freestyle pályát és az OCR pályát. Egyik sem játszótér, nem a szórakoztatás a cél, az itt inkább eszköz, hogy még hatékonyabb legyen a munka.

Az alapkoncepció szerint egyénileg és vezetett edzéseken lehet dolgozni, fejlődni. A multisport egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy az egymás mellett lévő sportágak nemcsak önmagukban fejlesztik a sportolót, hanem egymásra is jó hatással vannak, az egyikben való fejlődés segíti a másikban való előrehaladást is. Lehet, hogy a fejlődés sebessége kisebb, de ezáltal tartósabb, alaposabb és biztonságosabb. Az egyéni edzéseken természetesen senki sincsen kötelezve arra, hogy több mindent csináljon, de javaslatokat és útmutatásokat mindenki kap, aki kéri. A vezetett edzéseken természetesen ez másképpen van, ott a multisport szakemberek irányítása alatt akár személyre szabott program is segíti az egyéni fejlődést.

Bázis Kör

Rövid, több nyomvonalú, természetes talajú pálya, ahol futni és kerékpározni lehet. Elsődleges célja a figyelem, az erő, a robbanékonyság és az ügyesség fejlesztése, de állóképességi edzésre és versenyzésre is alkalmas. Milyen eszközökkel segíti mindezt? Különböző talajtípusok, nehezen kezelhető kanyarok, rövid, de gyors emelkedők és lejtők, speciális híd, időmérő, amellyel akár köridőket, akár a szakaszidőket lehet mérni, azokat pedig egy személyi profilban megjelenítve, és versenyre hívni másokat.
Feltételek: az alapfokúnál magasabb szintű kerékpárkezelés és egy jobb minőségű kerékpár. A pálya futó teljesítése sokkal egyszerűbb, de így is maximális figyelmet igényel.

Pump Track pálya

Három részből áll, főleg kerékpározáshoz való „játszva edző” lehetőség, amely fejleszti a kerékpárkezelést, a ritmusérzéket, a törzsizomzatot, a mozgáskoordinációt.
Feltételek: biztos kerékpárkezelés, egyensúlyérzék. 14 év alatt csak felügyelettel használható.

Freestyle pálya

BMX-, görkorcsolya– és gördeszkapálya haladóknak. Az ismert elemekből összeállított pályán változatos edzéseket lehet elvégezni, amelyek fejlesztik az erőt, az ügyességet, a koncentrációs képességet. Mivel nagy ugrásokat és repüléseket lehetővé tévő pálya, ezért a védőfelszerelés használata kötelező.
Feltételek: megfelelő védőfelszerelés, jó állapotban lévő sporteszközök és ezek legalább közepes fokú kezelése. 14 év alatt csak felügyelettel használható.

OCR pálya

Saját testsúlyos edzésekre kialakított sporteszközök, amelyek a klasszikus gyakorlatokon kívül a ma egyre népszerűbb akadályfutás/OCR sport gyakorlását is lehetővé teszik. Kiemelkedően fejleszti a dinamikus és statikus erőt, az állóképességet, a mozgáskoordinációt, a hajlékonyságot, a váratlan helyzetek kezelésének képességét.
Feltételek: testhez álló ruházat. 14 év alatt csak felügyelettel, illetve az állvány magas része 12 év alatt nem használható.

Egyéni edzések keretében maximálisan szükséges figyelni és betartani a Multisport Bázis házirendjét, figyelni másokra, segíteni egymást, és folyamatosan fent kell tartani a figyelmet, koncentrációt. A fejlődés csak akkor érhető el, ha a sportolók képesek önmagukra is figyelni, a test jelzéseit figyelembe venni, és pihenni, amikor arra van szükség. A kipihentség hiánya sajnos ugyanis nagyon gyakori probléma.

Edzővel végzett, vezetett foglalkozáson be kell tartani az edző utasításait. Miért is választana valaki ilyen edzést, ha nem figyel a szakemberre? Az edző néha kemény, néha kedves, néha vicces, néha mogorva… de ezeket mind jó okkal teszi. A multisportok egyik fontos sajátossága, hogy nem kell minden sportágban egyszerre és egyformán fejlődni. A természetes folyamatok azok, amikor a sportoló egyik számban fejlődik, míg a másikban nem, ráadásul ennek üteme is teljesen egyén-, sőt időszakfüggő. De türelemmel és odafigyeléssel minden számban elérhető a kívánt fejlődés.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top