Keresés
Close this search box.
Fotó: Marosi Bence

A Nyakas Körök és egyéb érdekességek az instant túrák világából – Groove Trails cikksorozat, II. rész

Fotó: Marosi Bence

Az első részben (amely a Sportime Magazin honlapján is elérhető) az instant túrák műfaját és eredetét jártuk körbe, valamint belevágtunk abba, hogy eligazítást nyújtsunk a bővülő túraválasztékban való tájékozódásban, ebben a számban továbblépünk, és nem csak néhány újabb választási szemponttal szolgálunk, hanem górcső alá vesszük elsőként indult túráinkat, a Nyakas Körök távjait, melyek a legnépszerűbb útvonalak. Vágjunk is bele, és folytassuk, ahol abbahagytuk!

Játékok, kedvezmények, extrák

Az előző cikkben ígértük, hogy további szempontokkal is szolgálunk, melyek segíthetnek a túraválasztásban. Ezek közül egy – vagyis éppen, hogy több – lehet az, hogy milyen érdekességekkel, kihívásokkal, játékokkal, vagy egyéb ötletekkel motiválják a szervezők a teljesítést. Számos lehetőség van frappánsan feldobni az amúgy az év 365 napján nyitva álló túrákat (a vis maior korlátozásoktól, lezárásoktól most tekintsünk el). A Mókus Kör csapata például téli különkiadású, havas dizájnú érmekkel áll elő, míg a Várpalota Instant Kör nemrégiben húsvéti érem különkiadással jelentkezett. A Groove Trailsnél korábban több inszentívát is kipróbáltunk, ilyen volt például a növény és gombahatározó játékunk, a hónap legötletesebb, legegyedibb fotóinak díjazása, vagy az időszakos akcióban meghirdetett magasabb természetvédelmi támogatás vállalásunk. Emellett idén egészen új, az instant túrák között – általunk – nem ismert megoldásokkal, ötletekkel jelentkezünk, így érdemes figyelemmel követni a híreinket.

Teljesítési módok

Az instant túrák egy része megkülönböztet túrázó és futó teljesítőt, míg másoknál egyetlen szintidő van csak érvényben. Előbbi kategória is kétfelé osztható, mégpedig úgy, hogy a díjazásban megjelenik-e ez a kettősség vagy sem. A Groove Trails példáján keresztül megvizsgálva a kérdést azt látjuk, hogy minden kör esetén külön szintidő vonatkozik a terepfutó és a túrázó teljesítőkre, ugyanakkor a díjazásként kapott érmen nem tüntetjük fel, hogy a teljesítés milyen módon történt. A weboldalunk Dicsőségfal menüpontjában azonban látható, hogy ki milyen idővel járta be az útvonalat, és az a megadott szintidők szerint túrának, vagy futásnak minősül-e. No de mi van, ha valaki ambiciózus vállalásokkal terepfutásra nevez, de végül a természet csodálata, vagy az út kihívásai folytán kicsúszik a tervezett szintidőből és „csak” a túrázóknak szóló időn belül ér célba? Szerencsére a geogos megoldás tökéletesen lekezeli ezt a helyzetet, ugyanis a nevezésnél nem kell megadni a tervezett tempót, vagy célidőt, a besorolás pedig utólag automatikusan történik meg az első és az utolsó ellenőrzőponton történő becsekkolás között eltelt idő alapján.

Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy több instant túra kerékpáros teljesítést is lehetővé tesz, esetenként pedig megkülönböztetett díjazással jutalmaz. Fontos azonban tisztában lenni a szabályozási környezettel, amihez a hátteret az erdőtörvény, valamint az előzőnél jóval szigorúbb természetvédelmi törvény adja. Röviden ezek lényege, hogy az erdőben igen korlátozott lehetőségek állnak csak rendelkezésre kerékpározásra (azt a kijelölt kerékpárúton tehetjük csak meg szabályosan), vagyis az olyan instant túrák, amik nem kizárólag erdei bicikliúton vezetnek, valójában szabálysértésre hívják fel nevezőiket a kerékpáros teljesítésre való buzdítással. A szabályozással persze lehet egyet nem érteni, és valóban nem a legnaprakészebb, ugyanakkor az újragondolásra biztatásnak nem a szabályok megszegése a módja, sőt ez akár súlyos bírsággal is járhat. Épp ezért ezúton is kérjük az instant túra szervezőket, hogy a bringás teljesítést csak jogszabálykövető esetben propagálják.

A Nyakas Körökről dióhéjban

A Nyakas Körök Biatorbágyról induló körtúrák (vagyis majdnem azok, a start és a cél pár száz méterre vannak egymástól), melyek a Szily-kápolna érintésével a Tétényi-fennsík nyugati letörésének peremén haladva közelítik meg az ikonikus Nyakas-követ, majd a Biai-erdőn (illetve a hosszabbik a sóskúti Kálvária-hegyen) át érkezve a Kő-orr szikláról nyújtanak gyönyörű kilátást, mielőtt a Biatorbágyi Vasúti Viadukt alatt megérkeznének a Nikoletta Cukrászdába.

A rövidebb túra hossza 13,49 kilométer, pozitív szintemelkedése 446 méter, míg a hosszabb köré kereken 25 km, pozitív szintemelkedése pedig 671 méter. A cikk írásának időpontjában a 13,5 kilométeres távot összesen 137-szer teljesítették, míg hosszabb testvérét 161-szer, ezzel összesen több mint 5800 kilométert túrázva ezeken az útvonalakon. A kis körön a legjobb férfi teljesítő ideje 1 óra 9 perc 28 másodperc, míg a női csúcs 1 óra 27 perc 6 másodperc. A nagy körön a leggyorsabb férfi idő 1 óra 55 perc 29 másodperc, míg női párja 2 óra 14 perc 39 másodperc. Ez azért fontos, mert aki hivatalos teljesítés során megdönti a nemének megfelelő rekordot, egy ajándék nevezést nyer bármelyik választott túránkra.

A Nyakas Körökön – ahogy a többi Groove Trails útvonalon is – a teljes értékű érmes nevezés díja 2700 Ft, míg az érem nélküli nevezés díja 1250 Ft. Ez utóbbi az érmet leszámítva mindent tartalmaz, amit az érmes nevezés (kedvezményt az éremátadó cukrászdában, megjelenést a dicsőségfalon, útvonalleírást, GPS tracket, geogos ellenőrzést…stb.)

A nevezések értékének 10%-át minden esetben környezetvédelmi célok támogatására ajánljuk fel, melyről rendszeres tájékoztatást adunk.

Bemutatkoznak a Nyakas Körök

A Nyakas Körök a Groove Trails csapatának első túrái, a Farkas Traillel karöltve 2020. március derekán indultak, tehát most lettek egy évesek. Nevüket Biatorbágy emblematikus sziklájáról, a Nyakas-kőről kapták, ami a magyar grafikus-dizájner, Dolphin Ganz stilizált rajzán keresztül elevenedik meg a sikeres teljesítésért járó érmeken is.

A túra részletes útleírása a weboldalunkon, a groovetrails.hu/nyakas-kor oldalon megtalálható, így annak ismétlése helyett ássunk inkább mélyebbre egy-két kiemelt látnivaló esetében, amikkel ezeken a túrákon találkozhatunk.

A Szily-kápolna

A biatorbágyi Iharosban, egy kis erdei tisztáson álló Szily-kápolnát Szily József tanácsos építtette 1810 körül (a pontos időpont nem ismert, első említése 1817-ből a torbágyi canonica visitatióból, vagyis egyházlátogatásból való). A kápolnát Szent Vendel tiszteletére emelték, ám a második világháborúban megrongálódott, így a szentet ábrázoló oltárkép – a későbbi felújítás ellenére – mára pusztán történelmi emlék. A kör alaprajzú, klasszicista homlokzatú kápolna ma műemléki lajstromba vett épület, ami a magyar állam tulajdona, és a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében áll.

Érdemes pár szót ejteni az építtető Szily család történetéről is. Bár a névadó, József nem a kápolnában, hanem a biatorbágyi temetőben került örök nyugalomra, fiát – a napóleoni háborút is megjárt és harci sérülésben a fél karját elvesztő – Antalt, Brunszvik Teréz hódolóját eredetileg itt temették el. Vele kihalt ugyan a család biai ága, azonban más ágon több ismert alak is származik még ebből a családból, például az 1880 és 1898 között a Magyar Királyi Természettudományi Társulat elnökeként, majd 1889 és 1905 között az Akadémia főtitkáraként tevékenykedő Szily Kálmán.

A biatorbágyi merénylet

A biatorbágyi vasúti viadukt felrobbantásának története, bár kétszer is feldolgozták filmen (1959-ben Merénylet, majd 1982-ben Viadukt címen), és hatása az 1930-as évek elejének politikai eseményeire vitathatatlan, talán mégsem annyira közismert, mint amennyire érdekes. 1931. szeptember 13-án 22 halálos áldozatot követelő robbanás rázta meg az akkori Torbágy települést, melynek során bő másfél kiló robbanóanyag szakította szét a hídszerkezetet az áthaladó Budapest-Bécs gyorsvonat alatt. Bár a mozdonyvezető gyors helyzetfelismerésével és hősiességével sokak életét megmentette – holttestét a fékkart markolva találták meg –, és hála neki nem az összes vagon zuhant a közel 25 m-es mélységbe, így is több kocsi, köztük a mozdony is a völgyben végezte. A robbantást egy kereskedő, Matuska Szilveszter vállalta egy személyben magára, akit Bécsben fogtak el és ítéltek 6 év börtönre – elmebetegségre hivatkozva –, amelyet később Magyarországon életfogytiglanra módosítottak. Matuska a Vörös Hadsereg 1944-es bevonulásakor, a felfordulást kihasználva szökött meg a váci fegyházból.

Ami azonban a merénylet történelmi vonatkozását illeti – és ez a legizgalmasabb – az ítélethozatalra statáriumot hirdettek meg, amit hamarosan kiterjesztettek minden államellenes bűncselekménnyel vádolható emberre. Ez a statáriális bíróság ítélte halálra egy évvel később a Kommunisták Magyarországi Pártjának vezetőit, Sallai Imrét és Fürst Sándort. Egyes vélekedések szerint a merényletet az akkori vezetés (Gömbös Gyula honvédelmi miniszter és Horthy Miklós kormányzó) tudomásával és egyetértésével szervezték, hogy a kommunisták elleni hajtóvadászatra és a regnáló hatalom megerősítésére használják fel. Erre utal többek közt a helyszínen talált különös kommunista levél, Matuska ok nélküli elmebetegként való kezelése az elsődleges ítélethozatalkor, illetve az erre épülő enyhe ítélet, valamint olyan gyakorlatias kérdések is, hogy például hogyan volt képes egymagában a kétméteres pokolgépet a helyszínre szállítani a merénylő.

Ahogy a fentiekből is kiderül, egy-egy épített emlék, ha mégoly hétköznapinak tűnik is, mint egy erdei kápolna vagy egy vasúti híd, rengeteg érdekességet rejthet a múltból. Bár az instant túrák rajongói talán fogékonyabbak a természeti értékekre, a lábuk alatt megbúvó virágokra, a föléjük tornyosuló fákra vagy a sziklaperemek nyújtotta adrenalinra és panorámára, érdemes megismerni a túrák útvonalán fellelhető más érdekességeket is.

A mostani válogatás kissé történelmi, építészeti fókuszú lett ugyan, de a Nyakas Körök természeti értékeiről is könnyedén írhatnánk ugyanennyit, gondoljunk csak a szarmata korszakból ránk maradt Tinnyei Mészkő Formációból sok-sok év alatt erodált sziklára, a túra névadójára, amiről önmagában több cikk fellelhető az interneten, vagy az őserdei nyugalmat árasztó Kő-orr kiszögellésre, ami alig 3 kilométerre a céltól nyújt testi-lelki felüdülést csendes békéjével.

A cikksorozat következő részében a Farkas Trailt, a Nyakas Körökkel együtt indult vonalas túránkat mutatjuk be, illetve a mostanihoz hasonlóan az adott útvonal érdekességei mellett általánosabb instant és Groove Trails témákkal is jelentkezünk, például fellibbentjük a fátylat arról, miért választottuk névnek az angol „barázda” szót. Hamarosan újra találkozunk, de addig is: Get into the Groove!

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top