Keresés
Close this search box.
Fotó: McLaren

John Watson is szörnyülködik egykori csapata teljesítményén

Fotó: McLaren

A korábbi Forma-1-es versenyző, John Watson úgy véli, hogy Fernando Alonso számára nehéz lesz igazán versenyképes csapatot találnia, ha az idei szezon végén tényleg úgy dönt, hogy otthagyja a McLarent.

Alonso 2015-ben tért vissza egykori csapatához, a McLarenhez – a wokingi alakulat egyébként éppen egykor kezdte meg újra a közös munkát a Hondával, azonban az eddigi eredmények – finoman szólva – nem váltották be a korábbi reményeket. Az idei szezonban a McLaren az egyetlen csapat, amelyik még nem szerzett pontot – pedig Fernando Alonso nagyon közel volt a pontszerzéshez a múlt heti Kanadai Nagydíjon, hiszen a tizedik helyen haladt, amikor az autó megadta magát alatta.

Alonsót természetesen a riporterek sem kímélik a kérdéseikkel, s rendszeresen megkérdezik tőle, hogy mik a tervei a következő szezonra: a spanyol klasszis múlt héten elég konkrét választ adott, ugyanis egy interjú során kikötötte csapatának, ha nem nyernek futamot szeptemberig, akkor búcsút int a McLarennek.

Watson azonban úgy véli, hogy ha Alonso valóban a távozás mellett dönt, akkor igencsak nehéz helyzetben lesz, tekintve a Mercedes, a Red Bull és a Ferrari jelenlegi helyzetét: 2007-ben a HamiltonAlonso páros igencsak sok fejfájást okozott a McLaren akkori vezetőségének, a Ferrarit 2014 év végén otthagyta, míg a Red Bullnál mindkét versenyzőt köti 2018-ig a szerződésük.

„Mennyire kell még türelmesnek lennie?” – tette fel Watson (aki 1979-1983 között a McLaren versenyzője volt és ’82-ben a második helyen végzett a világbajnokságban) a GPUpdate.net-nek adott interjújában a kérdést. „De a legnagyobb probléma mégis az: hova mehetne? Kevés a kézzel fogható lehetőség…”

„A Renault lehet az egyetlen, ahol megüresedhet egy hely, de úgy emlékszem, hogy ők maguk is úgy nyilatkoztak, hogy legalább egy vagy két évnek kell eltelnie ahhoz, hogy egy olyan képességű versenyzőnek, mint Alonso, teljes mértékben ki tudják használni a kvalitásait” – nyilatkozta az egykori versenyző, aki egyetért abban, hogy a francia istálló 2019 környékén tudna olyan autót biztosítani a kétszeres világbajnok számára, amit tényleg megérdemelne.

Watson egyébként úgy véli, hogy a McLarennek további nehézségekkel kell szembe néznie abban az esetben, ha valóban megszakítják az együttműködést a Hondával, ugyanis a japán gyártótól rengeteg pénz folyik be és ebből fizetik ki Alonso gázsijának egy részét is. Ennek ellenére úgy véli, hogy megvan a valós esély arra, hogy a wokingiak jövőre visszatérnek a Mercedes motorokhoz. „Ha megválnak a Hondától, akkor hatalmas pénzügyi fekete lyuk lesz a McLarennél. A Honda hozzátett a McLaren kasszájához – részben ebből fedezik Alonso díját is -, ráadásul motort is biztosítanak nekik. Ha elmegy a Honda, akkor mindezek hogyan fognak befolyni hozzájuk?”

Watson egyébként korábbi csapatával, és Alonsóval kapcsolatban is aggodalmát fejezte ki. „Rettenetes, szörnyű! Alig jutnak tovább a Q1-ből… A Q2-ben mondhatni jól mennek és Alonso néha bejut a Q3-ba – ne essünk tévedésbe, Alonso miatt jut be az az autó a Q3-ba.”

„Alonso sem lesz fiatalabb, de van benne még annyi, hogy egy újabb szezont végigcsináljon – és természetesen lehetőséget akar arra, hogy végre pezsgőt bonthasson.”

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top