Keresés
Close this search box.
iracing toyota gr86 cup

Kezdődik az MNASZ-HUNESZ Országos iRacing Bajnoksága

Az MNASZ első iRacing bajnokságának szakmai partnere és társ kiírója a Magyar E-sport Szövetség. A verseny indulói 1 éves ingyenes iRacing licencet igényelhetnek.

Az iRacing és az FIA 2023 augusztusában jelentette be szoros együttműködését, melynek az eredménye egy hivatalos, iRacing platformon szervezett regionális bajnokság. Az együttműködés megnyitotta a kaput az FIA égisze alá tartozó országok autósport szövetségeinek – így az MNASZ (Magyar Nemzeti Autósport Szövetség)-nek is – hogy e-sport bajnokságokat rendezzenek az FIA F4-es, hivatalosan licencelt autóval. A futamok lebonyolítását a HUNESZ (Magyar E-sport Szövetség) Szimulátor Sport szakága és tagjai biztosítják.

Az MNASZ-HUNESZ Országos iRacing Bajnoksága lehetőséget kíván biztosítani mind a profi szimulátor versenyzőknek, mind azoknak, akik nemrég kezdték „pályafutásukat”, ezért az iRacing weboldalán megtalálható hivatalos rangsoroló rendszer (iRating) alapján a regisztrált versenyzők besorolásra kerülnek AM (amatőr) és PRO (profi) kategóriákba.

Az indulók a PRO kategóriában F4-es autókkal, míg az AM kategóriában Toyota GR86 autókkal vesznek részt a versenyen.

Az új bajnokság és az MNASZ hivatalos szakmai nyitása az e-sport felé nagyon fontos a magyar autósport utánpótlás nevelése számára. Nem csak a szimulátoros technológiák és az e-sport a hagyományos autósporttal történő folyamatosan fejlődő, egyre szorosabb összefonódása miatt. Hanem azért is, mert a sportág szempontjából is emblematikus dolog, hogy az elmúlt másfél évtizedben például a hazai autósport két Európa és világbajnoki szinten legeredményesebb és legismertebb versenyzője is a szimulátoros versenyzés világából érkezett a sportágba! Egy-egy ilyen pályafutás nagyon motiváló és példaértékű lehet az autósportba az e-sporton keresztül bele kóstoló és beleszerető gyerekek, fiatalok számára. A szövetség bízik benne, hogy akár esetleg pont itt, az első MNASZ-HUNESZ Országos iRacing Bajnokságban találjuk majd meg a következő másfél évtized Michelisz Norbertjét vagy Kiss Norbertjét a magyar autósport számára.

A bajnokság egyedi lehetőséget kínál azoknak, akik új iRacing játékosok, mivel minden friss iRacing regisztrálónak lehetősége van igényelni, egy éves ingyenes iRacing előfizetést MNASZ kuponnal, melyhez egy FIA F4-es autó is jár!

Izgalmas kihívás előtt a résztvevők

A fordulókat egy hétig tartó, rangsoroló időszak előzi meg, ami február 19. és február 25. között zajlik majd. A kvalifikációs periódust követően (február 26. után) minden versenyzőt az általuk elért legjobb köridő alapján rangsorolnak. Ezt követően a legjobb 40 AM és a legjobb 24 PRO kategóriás versenyző kerül kiválasztásra.

Minden versenynapon két forduló fog lezajlani mind az AM, mind a PRO osztályban:

AM kategória:

 • 1. versenynap, 2023. március 2.
  • Lime Rock Park
  • Okayama
 • 2. versenynap, 2023. március 9.
  • Laguna Seca
  • Oulton Park

PRO kategória:

 • 1. versenynap, 2023. március 2.
  • Brands Hatch
  • Imola
 • 2. versenynap, 2023. március 9.
  • Laguna Seca
  • Oulton Park

A bajnokság összes versenyét élőben – beleértve a PRO és az AM kategóriát, valamint, február 12-én, hétfőn este 20:00-tól a magyar autóversenyzés, és szimulátorozás legnagyobb sztárjaival teletűzdelt All-Star versenyt is – az MNASZ és HUNESZ facebook oldalán, illetve a PAZA Production YouTube-csatornáján lehet majd megtekinteni.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top