Keresés
Close this search box.

„A motorsportban is szükség lenne magyar hősökre”

blank

Még tavaly együttműködési megállapodást kötött egymással hazánk legnagyobb gyorsasági motoros-csapata, a 220 Volt H-Moto Team és a DIGI Sport. A partneri szerződés meghosszabbításáról hamarosan újabb tárgyalások kezdődnek – erről és a csatorna más irányú tevékenységéről beszélt Faragó András, a DIGI Sport főszerkesztője, akinek a csatorna tartalmi felügyelete és stratégiai irányítása a feladata.

Hogyan értékeli a 2016-os együttműködést a 220 Volt H-Moto Team és a DIGI Sport között?
-A tavalyi esztendőre kötött együttműködés egy újdonság volt a számunkra. A szezon során szerintem mindkét fél hasznos tapasztalatokkal lett gazdagabb. De én még sok kiaknázatlan lehetőséget látok ebben a kapcsolatban.

Folytatódhat-e a közös munka 2017-ben is?
-A DIGI Sport részéről megvan a nyitottság a közös munka folytatására. Éppen ezért a feleknek természetesen le kell ülniük az új szezonról egyeztetni, de úgy vélem, 2017-ben is egymás partnerei maradunk.

Hazánkban nincs nagy kultúrája a motorversenyzésnek, annak ellenére, hogy rengeteg tehetséges pilóta ér el nemzetközi szinten kiemelkedő eredményeket magyar színekben. Mit gondol, mi ennek az oka?
– Ez egy érdekes téma. A magyar motoros társadalom évről-évre egyre nagyobb létszámú. Valóban vannak tehetséges motorversenyzőink is, de valahogy nem tud a „mainstream” sportok közé bekerülni. Anno Talmácsi Gábor MotoGP-s időszakában volt erre esély, de aztán nem sikerült megragadni a csúcson. Én azt mondom, hogy a magyar közvélemény elsősorban a csúcskategóriákra, és az ott elért magyar sikerekre figyel szinte minden sportágban, így a motorsportban is szükség lenne sikeres magyar „hősökre”. Ezzel lehetne közelebb hozni és népszerűbbé tenni a motorversenyzést az alsóbb kategóriákban is. De azzal is tisztában vagyok, hogy ez nagyrészt pénzkérdés.

Számos olyan rendezvény van hazánkban az év folyamán, mely arra hivatott, hogy a hétköznapi emberekhez közelebb hozza a motoros világot. Hozhat változást a motorsportok népszerűségének tekintetében egy-egy ilyen rendezvény?
– Nehéz kérdés. Általában az ilyen rendezvényekre olyanok mennek el, akik ismerik és szeretik ezt a motoros világot. Nem könnyű a szélesebb rétegeket megmozgatni, de nem is lehetetlen. Ami igazán nagy tömegeket tudna megmozgatni az egy-egy nagy nemzetközi sorozat (pl. MotoGP) magyarországi állomása lenne. Erről évek óta szó van, de sajnos nem valósult még meg a terv. Lokálisan szerintem megvannak a sikeres motoros rendezvények, de azok inkább az „életérzést” hozzák közelebb, nem pedig a motorsportot. Szóval ez egy komoly kihívás!

A sporthoz való kötődése hamar kialakult, de árulja már el, mi vonzotta a sportriporter szakma irányába?
– Gyerekkori vágyam volt, hogy a sporttelevíziózásba belekóstoljak. Sokáig nem hittem, hogy ez megvalósulhat, de aztán úgy 19-20 évesen azt gondoltam, hogy legalább meg kellene próbálkozni vele. Elkezdtem egy médiaiskolát, és alig fél év múlva az RTL Klubnál találtam magam. Ott is maradtam kilenc és fél évig.

Az egy dolog, hogy a munkája a sport köré épül, de mi a helyzet a szabadidővel? Sportol valamit?
– Sajnos nem mozgok annyit, amennyit szeretnék. Hetente egyszer kosarazom, ami szinte „munkaköri kötelesség” is számomra, hiszen a DIGI Sport mellett a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének sajtófőnökeként is dolgozom. A kosárlabda mellett nemrég elkezdtem futni, sőt túl vagyok már életem első két félmaratonján is! Néhány éve még túl monotonnak gondoltam a futást, de mára megtaláltam benne a szépséget.

Mi a véleménye az extrém sportokról? Magyarországon mennyire van kereslet az efféle sportok közvetítésére?
– Nagyon szeretem az extrém sportokat. Televíziósként azt is elmondhatom, hogy a közvetítésük igazán nagy kihívást jelent, viszont egyben hálás feladat is, mert elképesztően látványos dolgokat lehet kihozni belőlük. Egy-egy extrém sportesemény televíziós megvalósítása igazi ötletbörze a rendező, a vezető operatőr és a műszaki csapat számára, nincsenek annyira kötött szabályok, mint mondjuk egy focimeccs esetében.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top