Keresés
Close this search box.

Paul Bonhomme legyőzte régi riválisát

A három éves szünet után, 100 ezer néző előtt visszatérő Red Bull Air Race versenysorozat nyitányán három pilóta küzdött egymással az első helyért Abu-Dzabi gyönyörű kék egén, amiből végül a címvédő brit Paul Bonhomme került ki győztesen.

 A három éves szünet után, 100 ezer néző előtt visszatérő Red Bull Air Race versenysorozat nyitányán három pilóta küzdött egymással az első helyért Abu-Dzabi gyönyörű kék egén, amiből végül a címvédő brit Paul Bonhomme került ki győztesen. Besenyei Péter motorproblémái miatt nem tudott beleszólni az élmezőny vetélkedésébe.

A brit Paul Bonhomme nyerte a 2014-es Red Bull Air Race világbajnoki versenysorozat Abu-Dzabiban rendezett első versenyét szombaton, miután az izgalmas finálé legvégén nyújtott parádés szereplésével első lett örök riválisa, az osztrák Hannes Arch és a harmadik helyet megszerző kanadai Pete McLeod előtt.

Az Arab-öböl türkizkék vize felett nagy sebességen és alacsony magasságon zajló verseny utolsó előtti futamát követően a címvédő még a kiváló formában lévő és pályafutása első dobogós helyét szerző McLeod, valamint a régi ellenfél Arch mögött állt, de az utolsó futamban csaknem két másodperccel gyorsabban repült és a nap legjobb idejét jelentő 56.439 másodperccel hajszállal megelőzte az 56.776-ot teljesítő Arch-ot. A világ leggyorsabb motorsportjának 2014-es versenysorozata izgalmakkal teli nyitányt hozott.

A magyar színeket képviselő pilóta, Besenyei Péter nehezen tudta palástolni csalódottságát, első futama kezdetén egy motorhiba lelassította gépét, de mindent beleadott és két igen elegáns repülést mutatott be a nézők tömegének, ismét egyértelműve vált miért hívják a sportág „keresztapjának”. A bosszantó, tizedik helyezése ellenére őszintén drukkolt a többi pilótának. „Napokon át próbáltuk megtalálni a motor hibáját, de nem sikerült. Megvizsgáljuk a motor adatait” – nyilatkozta Péter, aki már a következő, horvátországi versenyre gondol, ami Rovinjaban kerül megrendezésre április 12. és 13. között.”

„Hatalmas nyomás nehezedett rám és rettentő nehéz volt visszakapaszkodnom az élre” – mondta a 2009-ben és 2010-ben is Arch előtt világbajnokságot nyerő Bonhomme. Mindketten számítottak rá, hogy az újonnan bevezetett szabálymódosítások – melyek szerint mind a 12 pilóta azonos motorral repül – sokkal élesebbé teszik a küzdelmet. Ez beigazolódott, hiszen a pénteki selejtezőn McLeod, az ausztrál Matt Hall, a brit Nigel Lamb és a cseh Martin Sonka időeredményei között kevesebb mint egy másodperc volt az eltérés.

Red Bull Air Race 2014 – Abu-Dzabi, végeredmény:
1. Paul Bonhomme (GBR)
2. Hannes Arch (AUT)
3. Pete McLeod (CAN)
4. Matt Hall (AUS)
5. Nigel Lamb (GBR)
6. Matthias Dolderer (GER)
7. Martin Sonka (CZE)
8. Nicolas Ivanoff (FRA)
9. Yoshihide Muroya (JPN)
10. Besenyei Péter (HUN)
11. Kirby Chambliss (USA)
12. Michael Goulian (USA)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top