Keresés
Close this search box.
Fotó: Amber PR

Evans elporolta a mezőnyt

Fotó: Amber PR

Elfyn Evans rali vb-s pályafutása harmadik győzelmét szerezte meg vasárnap a nagyon nehéz murvás Portugál Ralin. A walesi pilótát Dani Sordo követte a célban, aki az egész verseny során jó tempókat ment, nyomás alá helyezte a vezető pilótát, de csak pénteken tudott szakaszgyőzelmet szerezni. A harmadik helyen Sebastien Ogier ért célba a Toyotával.

„Nagyon örülök a győzelemnek. Visszafogott hétvégénk volt, s bár nem mindig mi voltunk a leggyorsabbak, mégis kiegyensúlyozott, hibátlan teljesítményt nyújtottunk. Ma reggel nagyon fontos volt, hogy növeljük előnyünket. Köszönet a csapatnak, újabb kettős dobogós hely számukra.” – szögezte le a versenygyőztes pilóta, aki ezzel az eredménnyel két ponttal lemaradva áll az egyéni ponttábla második helyén Sebastien Ogier mögött.

Ott Tanak az egyik legnagyobb vesztese ennek a ralinak. Az észt pilóta szombaton már-már a kezében érezhette a győzelmet. Nagyon jó időket ment, hasított, s végre az autója is úgy ment, ahogy szerette volna. A pénteki első gyorsaságit megnyerte, utána azonban csapattársa, Dani Sordo vette át a vezetést.

Tanak péntek este ismét az élre állt egy akkor még nehezen vezethető autóval. Szombaton azonban sokat javult autója vezethetősége, hiszen egész nap az első helyen száguldva magabiztosan vezetett Elfyn Evans és Dani Sordo előtt. Olyan jól ment, hogy begyűjtötte 250. rali világbajnoki szakaszgyőzelmét is. A nap végére azonban nagyon fordult a szerencséje a 33 éves pilótának. Bár szombaton a leggyorsabb időket futotta, végül az utolsó előtti szakaszon kiesett autójának törött hátsó felfüggesztésével. Próbált bebicegni autójával a célba, de 4 km-el a cél előtt fel kellett adnia a versenyt.

Elfyn Evans ekkor átvette a vezetést 2019 világbajnokától és az aznapi két utolsó gyorsasági szakaszgyőzelmet behúzta. Ezután már nem lehetett elvenni az első helyet a walesi pilótától. Vasárnap hatalmas tempóval menve megnyerte a ralit Sordo és Ogier előtt.

„Sokkolt, hogy Dani olyan erős volt a szombati utolsó gyorsasági szakaszon.” – vallotta be Evans szombat este. „Csalódást keltő volt, próbáltam a gumikat óvni holnapra. Ma nagyon jól ment a versenyzés, s holnap is jó helyen kell folytatnunk, nagyon koncentráltnak kell maradnunk.” – folytatta Evans, akinek be is jött a gumispórolás és a fókuszáltság is, hiszen a végén ő ért célba elsőként.

Nagy meglepetésre a Toyota újonc japán pilótája, Takamoto Katsuta nagyon jó időket ment és végül ralis pályafutása legjobb helyezését érte el ezen a nagyon nehéz ralin. Negyedikként gurult célba autójával a nagojai pilóta.

A M-Sport Ford pilótái, Gus Greensmith és Adrien Fourmaux a hatodik és hetedik helyre vitte célba Fiestáját. Mindketten sok időt vesztettek műszaki okok miatt, de végül is Greensmith ötödik helyével eddigi legjobb rali vb-s helyezésének örülhetett.

A WRC2 győztes Esapekka Lappi az összetett hetedik helyével távozhat Portugáliából. Az első tizet három másik WRC2-es pilóta, Teemu Suninen, a nálunk is versenyző Mads Östberg és Nyikolaj Griazsin zárja.

Nem Tanak volt az egyetlen élmenő, akinek fel kellett adnia a ralit. Thierry Neuville szintén törött felfüggesztéssel volt kénytelen kiállni a versenyből. Mindketten újraindultak a Super Rallyban, s a legendás Fafe Power Stage-en szerzett első és második helyekért járó bónuszpontokkal vigasztalódhattak.

A következő világbajnoki raliversenyre két hetet kell várnunk. A Szardínia Ralit a tavalyi koronavírus évben is meg lehetett rendezni, igaz, akkor októberben került rá sor. Idén 2021. június 3-6. között kerül megrendezésre az olaszországi verseny, ami ezután a nehéz rali után szintén nem várható könnyű murvás megmérettetésnek. Dani Sordo ért célba elsőkét az elmúlt két évben Szardínián. Miután Portugáliában is igen jól ment a spanyol autóversenyzőnek, nem kizárt, hogy zsinórban harmadszorra is sikerül majd nyernie a mediterrán szigeten. Kiderül két hét múlva…

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top