Keresés
Close this search box.
Fotó: Amber PR

Neuville, a meglepetésgyőztes

Fotó: Amber PR

Thierry Neuville váratlan fordulattal megnyerte vasárnap a Korzika Ralit, s az egyéni világbajnoki ponttábla élére katapultált. Sebastien Ogier bár sokat elégedetlenkedett az autója miatt, mégis a második helyre hozta célba a francia márka autóját. A bronzérmes hely azé az Elfyn Evansé lett, aki az utolsó gyorsasági szakaszon vesztette el biztosnak hitt győzelmét.

„Az nevet, aki utoljára nevet! Fantasztikus győzelmet szereztem itt a Korzika Ralin! Nagyszerű csatát vívtam Elfyn Evans-szel és Scott Martinnal, nagyon sajnálom őket.” – szögezte le Thierry Neuville Twitter oldalán, aki első rali világbajnoki győzelmét itt, Korzikán szerezte meg 2017-ben.

Thierry Neuville-nek nem ment rosszul a Korzika Rali, de a végső sikerben azért mégsem hihetett maradéktalanul. Némi szerencse is kellett a győzelemhez, ami a belga mellé szegődött a rali végével. Vasárnap az első szakaszon a Hyundai pilótája átadta az előzőleg megszerzett vezetést Evansnak, aki azonban váratlanul defektet szenvedett a rali utolsó gyorsasági szakaszán, így ezüsttálcán nyújtotta vissza az első helyet Neuville-nek. Evansot még Sebastien Ogier is kielőzte, így a walesi pilóta kénytelen volt beérni a harmadik hellyel.

Az utolsó szakaszt, a televízió által közvetített Power Stage-et végül Kris Meeke nyerte meg a Toyotával. Így az övé lett az öt bónuszpont. Az északír pilótát Ott Tanak (négy pont), Teemu Suninen (három pont), Thierry Neuville (két pont) és Sebastien Ogier (egy pont) követte a sorban.

Thierry Neuville a győzelemért és a Power Stage-en szerzett negyedik helyért járó pontokkal az egyéni ponttábla élére állt Sebastien Ogier elé. Evans még így is büszke lehet a teljesítményére, nem rajta múlt a győzelem elvesztése. Bár Dani Sordo nagyon szeretett volna felállni a dobogóra, a spanyol aszfaltspecialistának végül be kellett érnie a negyedik helyezéssel.

Teemu Suninen hozta célba az M-Sport Fordját az ötödik helyen Ott Tanak előtt, akitől sokkal többet vártak ezen a ralin. Sajnos az észt pilótát is egy defekt hátráltatta, s az ezáltal elvesztett két perc (11. gyorsasági szakaszon) miatt a győzelmi esélyeinek is lőttek. Az egyéni ponttábla éléről a harmadikra esett vissza, de nem sok lemaradással az élen álló Neuville mögött.

Nem csak Ogier, Esapekka Lappi is az első tíz között ért célba a Szépség Szigetén. Bár a Citroen hazai raliján megszerzett hetedik helyezésre nem lehet annyira büszke a fiatal finn. Őt Sebastien Loeb követi a nyolcadik helyen a Hyundai volánja mögött. A francia pilóta jelét sem mutatta annak, hogy innen már négyszer hazavihette a múltban a győztes trófeát. Küszködve szerezte meg a nyolcadik helyet hazai raliján.

Kris Meeke és Jari-Matti Latvala zárja az első tizet a Tour de Corse-on. Az északír pilóta már a nyitó napon autója mechanikai meghibásodása miatt késlekedett és végül öt perccel a győztes mögött a kilencedik helyen ért célba. Csak a Power Stage győzelem enyhíthette a Toyotapilóta bánatát. Meeke mögött csapattársa, a finn Latvala futott célba tizedikként.

A következő világbajnoki ralira négy hetet kell várnunk, hiszen 2019. április 25-28. között kerül megrendezésre az Argentin Rali. Tavaly Ott Tanak nyert Argentínában és Thierry Neuville, valamint Dani Sordo követte őt a dobogón. 2017-ben azonban a Korzika Ralin megszerzett győzelmét az Argentin Raligyőzelemmel fejelte meg Thierry Neuville. Ha erre a versenyre gondolnak, mind Neuville-nek, mint Evansnak dejavu érzése lehet, hiszen ott is Elfyn Evanstól kapta a belga a győzelmet. A bronzérmes helyen akkor Ott Tanak ért célba. Ezek után nagy talány, ki állhat fel a dél-amerikai rali dobogójára. Tanak, Neuville vagy éppen Ogier?

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top