Keresés
Close this search box.
Fotó: Amber PR

Vadállatok társaságában

Fotó: Amber PR

2002 után 19 év kihagyást követően visszatér a Szafari Rali a Rali Világbajnokság versenynaptárába. A tavalyi pandémiás évben debütált volna az afrikai verseny, de az végül sok más versennyel egyetemben törölve lett. Idén viszont megrendezik, ha a szokásosnál egy kicsit kevesebb résztvevővel is az egyik legnehezebb és legnagyobb presztízzsel bíró ralit Kenyában.

A modern kori ralizáshoz alakították a helyszínt, de fő karakterisztikája, a nehéz, murvás utak, ahol csodás fotókat lehet készíteni háttérben az afrikai vadvilággal, megmaradt. Köves, szétszabdalt utak és kiszámíthatatlan időjárás állítja kihívás elé a koronavírus járvány ellenére Afrikába látogató versenyzőket. Mivel Kenyában még esős évszak van, eső esetén a száraz poros utak könnyen iszapfürdővé válhatnak egy szempillantás alatt.

Ezen a ralin az autók megbízhatósága pont annyira fontos, mint a gyorsasága, főleg mivel olyan utakon vág neki a mezőny a versenynek, amelyeket hónapok során égetett kőkeményre a nap melege. A tűző meleg, a töredezett utakon való száguldás, a por és a kóborló vadállatok együtt a helyenként változó tereppel, nagy kihívást jelentenek a mezőnynek, amelyen a pilótáknak meg kell mutatni, hogy mennyire okosan és taktikusan tudnak versenyezni még ilyen nehéz körülmények között is.

Mivel a tesztelés tilos Európán kívül, a mezőny nem tudott pontosan felkészülni arra, mi várja majd Afrikában. A ToyotaSebastien Ogier-vel, Elfyn Evans-szal és Kalle Rovanperával a volán mögött – Spanyolországban próbálta modellezni az afrikai utakat és a hétvége kihívásait.

„Mindig izgalommal tölt el, ha új kihívásokat találok a pályafutásom során és hiszem, hogy ez a rali nagyon különbözni fog mindentől, amit eddig csináltam.” – szögezte le lelkesen Ogier, aki 11 pontos előnnyel áll az egyéni ponttábla élén Elfyn Evans előtt. Hozzátette, itt nem azon lesz a hangsúly, hogy a határon autózzanak, hanem hogy megpróbálják bajok nélkül túlélni a versenyt.

A Hyundai Dél-Portugáliában készült fel a hétvége megpróbáltatásaira. Thierry Neuville, Ott Tanak és Dani Sordo reméli jószerencséjük visszatér a forró kontinensen. Neuville jelenleg a harmadik az egyéni ponttáblán, s őt Ott Tanak követi a negyediken. Dani Sordo jelenleg csak a hetedik.

Az M-Sport már 2002-ben is járt ezen a ralin. Akkor pilótája, Colin McRae nyerte meg a ralit. A brit csapat ezúttal kevésbé ismert pilótákkal vág neki az afrikai ralinak. Gus Greensmith, Adrien Fourmaux és Lorenzo Bartelli ül be a Fiesták volánja mögé.

A rali

A 2021-es Szafari Rali három napon át tart, s a 18 gyorsasági szakasz 320,19 km-t tesz majd ki. A rali főhadiszállását direkt e célból építették a Kenya Wildlife Training Institute-nál. Ez a helyszín 100 km-re észak-nyugatra található Nairobitól, Kenya fővárosától.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top