MTI Fotó: Ujvári Sándor

Már az első összecsapáson eldőlt, hogy a Veszprém lesz a befutó?

MTI Fotó: Ujvári Sándor

Habár a Telekom Veszprém 30-27-re maradt alul a MOL-Pick Szeged otthonában a férfi kézilabda NB I döntőjének szerdai visszavágóján, de 50-47-es összesítéssel nyert és megvédte címét. Az edzők úgy vélik, hogy az első meccsen dőlt el a bajnoki cím sorsa.

A kezdés előtt a pályán köszöntötték a Szeged legutóbbi, tíz évvel ezelőtti bajnokcsapatának tagjait.

A hazaiak közül az orosz balátlövő, Szergej Gorbok térdsérülése nem jött rendbe, a világbajnok spanyol kapus, José Manuel Sierra pedig ujjtörése miatt hiányzott. A veszprémiek keretében Ancsin Gábor, Marko Kopljar és Chema Rodriguez nem szerepelt.

Az első meccset házigazdaként 23-17-re megnyerő Veszprém 2-1-re vezetett a visszavágó elején, majd a brazil Thiagus Petrus sorozatban háromszor volt eredményes, ezzel fordított a Szeged. Jelentősebb előnyt azonban nem tudott kialakítani, pedig kétszer is emberelőnyben játszhatott, Marin Sego pedig jól védett.

A hazaiaknál Thiagus Petrus mellett csak Denis Buntic, Jonas Källman és Bodó Richárd szerzett akciógólt, a túloldalon viszont sokkal többen betaláltak. Aron Palmarsson és Nagy László remekül mozgatta a csapatot, Lékai Máté beállítása ismét jót tett a veszprémieknek, akik végig kontrollálták a játékot.

A vendégek a szünetben csak egygólos hátrányban voltak, ezért szurkolóik már bajnokcsapatként köszöntötték őket, és a második felvonás elején még közelebb kerültek címük megvédéséhez. Lékai góljával ismét vezettek (16-17), majd Juan Carlos Pastor szegedi vezetőedzőnek 20-22-nél időt kellett kérnie, mert együttese győzelme is veszélybe került.

Szlovén cserekapusa, Urh Kastelic védéseire alapozva fordítottak az ebben az időszakban sokkal hatékonyabban védekező szegediek. A Veszprém igyekezett taktikusan lassítani a játékot, a hazaiak a meccs során először hárommal vezettek (29-26), de ekkor már csak öt perc volt hátra. Balogh Zsolt, Bodó és Källman remekelt, ám Mirko Alilovic két hazai hétméterest is kivédett a hajrában, így a Szegednek nem volt reális esélye az összesítésbeli hátránya ledolgozására.

 

Az edzők szerint az első meccs döntötte el a bajnoki finálét

Javier Sabaté, a címét megvédő Telekom Veszprém, valamint Juan Carlos Pastor, a MOL-Pick Szeged vezetőedzője a férfi kézilabda NB I szerdai visszavágója után egyetértett abban, hogy az első mérkőzés döntötte el a párharcot.

„A párharc kulcsa az első mérkőzés volt, nagyon jó eredményt értünk el, ebben az évadban senki nem győzte le a szegedieket hat góllal” – nyilatkozta Sabaté.

A szombati első találkozót a Veszprém 23-17-re megnyerte, szerdán 30-27-re a Szeged győzött, így a dunántúliak 50-47-es összesítéssel megnyerték a párharcot.

Sabaté úgy vélekedett, óriási sikert értek el, de jár a gratuláció a szegedieknek is a győzelemhez. „Ebben a szezonban is óriási ellenfeleink voltak, nagyot fejlődtek erre az idényre, ezért is csökkent a különbség a két együttes között. Jól dolgoznak, jól játszanak, szerintem ez hamarosan a sikereikben is megmutatkozik majd” – mondta.

A Veszprém szakvezetője kijelentette, már most is nagyon elégedett a szezonjukkal, hiszen bajnokságot és kupát nyertek, de a Bajnokok Ligája jövő hétvégi négyes döntője még hátravan.

Juan Carlos Pastor hangsúlyozta, hogy több sérülttel álltak fel, de játékosai egy percig sem adták fel a küzdelmet, ezért is büszkének kell lenniük a mai produkciójukra.

„Nem sokan dobtak harminc gólt a Veszprémnek, a 27 kapott viszont sok. Veszprémben a második félidőben ment el ez a döntő. A szezon előtt nem sokan hitték el, hogy versenyben tudunk lenni Európa legjobbjaival. Előre kellene lépnünk, hogy ne legyenek sorsdöntő rövidzárlataink, de ez nagyon nehéz” – közölte.

Pastor leszögezte, hogy jobb, magasabb szintű kézilabdázók kellenek Szegedre, vagy pedig gyorsabb tanulási folyamat szükséges a mostani játékosaiktól.

Javier Sabaté sajnálatát fejezte ki, amiért a párharc első meccsén a klubtól távozó, a kézilabdától is visszavonuló Gulyás Péternek a csapattaktika miatt nem tudott játéklehetőséget adni. „Nagyon boldog vagyok, hogy most pályára léphetett, nagyon fontos ember a klubunknál” – tette hozzá az edző.

„Tartottam a visszavágótól, de szerencsére sikerült. Tizenhét éve játszom Veszprémben, nagyon boldog vagyok, hogy ennyi időt itt tölthettem. Ezalatt a legjobb Szegedet most győztük le. Bár 2007-ben bajnokok lettek, de csapatként szerintem jobban funkcionálnak. Fizikumban viszont sokkal erősebbek vagyunk náluk” – értékelt Gulyás.

Rajta kívül Iváncsik Gergő is megerősítette, hogy 17 év után távozik Veszprémből, de egyelőre nem tudja, hol folytatja karrierjét.

Nagy László, a Veszprém csapatkapitánya úgy fogalmazott, mindig a legutóbbi bajnoki cím a legfontosabb, a legkedvesebb számára. „Végtelenül boldog vagyok, azt gondolom, az első mérkőzésen a hatgólos sikerrel nagy lépést tettünk a címvédés felé. Akkor az első félidőben többet hibáztunk, a Szeged kihasználta, de utána magunkra találtunk és át tudtuk venni az irányítást” – vélekedett.

Hozzátette, ezúttal is kaptak egy-két meglepetésgólt a szegediektől, de az első perctől az utolsóig jól tudták kontrollálni a játékot.

A visszavágón hat gólt dobó Balogh Zsolt elmondta, ez az ötödik idénye Szegeden, és a tizedik ezüstérme. „Nem sikerült a bravúr, de nagyon jó mérkőzést játszottunk és nem adtuk fel. Én is úgy vélem, hogy az első mérkőzés második félidejében ment el ez a finálé. Összességében jól játszottunk, de azt a kis lépést, ami a Veszprém legyőzéséhez kell, idén sem tudtuk megtenni.”

Mint kifejtette, a szegedi játékosok úgy érzik, hogy most voltak ellenfelükhöz a legközelebb, éppen ezért különösen fájó számukra az idei második helyezés.

Az ugyancsak hat gólig jutó Bodó Richárd kifejtette, nagyon büszke a csapatára, hiszen otthon másodszor sikerült megverniük a Veszprémet ebben az idényben. „Ez nagy dicsőség, a döntő viszont két meccsből állt, az első találkozót elrontottuk, amit ellenfelünk kihasznált. Sajnálom azt a meccset” – tette hozzá.

A kiváló balátlövő nagyon pozitívan értékelte a szegediek idényét. „Óriásit játszottunk, mégis hiányérzetem van, mert jó lett volna aranyéremmel megkoronázni az idényt.”

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top