Keresés
Close this search box.

Megkezdtük a felkészülést

blank

Az FTC futsalcsapata megkezdte a felkészülését a 2015/16-os szezonra a népligeti sportközpontban. A bajnokságot megelőző 10 hetes alapozás komolyságát tovább növeli, hogy már az új igazolásokkal kezdhette meg a munkát a teljes zöld-fehér keret. A célok továbbra is határozottak; a bajnokságot meg kell nyerni!

Felipe Matos szakmai igazgató irányítása alatt az edzői stáb már a szezonzárás után egyből folytatta a munkát. A cél az volt, hogy a pihenésből visszaérkező srácok már az új csapattársaikkal folytathassák a felkészülést. Az FTC U19 csapatánál Dragóner Attila munkáját segítő brazil szakember a tavaszi szezonban kezdte meg szakmai igazgatói munkáját, így repülőrajtból folytathatja az elképzelései megvalósítását.

Mik a célok az új szezonra?

Számunkra egyértelműen a bajnokság megnyerése a cél. Olyan játékosokat igazoltunk, akikkel ez megvalósítható. A tavalyi gárdát éppen csak össze tudtuk szedni az indulásra, akik kisebb botlásokkal, de szépen szerepeltek az őszi szezonban. Télen viszont nagy igazolásokba kezdtünk, így igazi futsalosok érkeztek hozzánk. Most viszont csak a legjobbak maradtak, és szerencsére újabb futsalosokkal tudtuk megkezdeni a felkészülést.

Milyen kvalitásokkal rendelkezik az új keret?

Szerencsések vagyunk, hiszen a legtöbb játékosunk játszott NB I-ben, sőt többszörös válogatottak is vannak köztük. A vezetéssel és a stábbal is egyetértünk abban, hogy a jelen keret akár 4–5 éven keresztül is megállhatja a helyét az NB I-ben is. Bár nagyon fiatalok, rendkívül rutinosak a játékosaink. A jövőben inkább csak gyengébb posztokon erősítenék, ha egyáltalán adódik ilyen.

Mi jelenleg a legfontosabb feladat?

A csapategység kialakítása, hiszen nem egyéneket akarok látni, hanem egy óraszerkezetként működő egész csapatot. Jelenleg az erőnléti edzőnkkel, Ferencz Róberttel dolgoznak, így pár hétig labdát sem látnak majd. Szerintem nagyon jó az idei felkészülési tervünk.

Mi a szereped a stáb összefogásán kívül a csapatban?

A játék kialakítása. Játék labdával és nélküle. Brazil vagyok, és hiszem, hogy játék az élet. Nem akarok botladozó, szenvedő és gondolkodó focistákat látni. Kreatív és lendületes futsalosokat akarok a csapatban.

Milyen a stáb?

Sikerült egy fantasztikus, magyar futsalcsapatok között is egyedülálló összeállítást alkotni. A vezetőedző, Lengyel Béla mellett Ferencz Róbert a fizikai felkészítésért, Móra Ákos pedig a kapusok munkájáért felel. Külön biztosíték számomra a megfelelő szakmai munkára, hogy Ákos és Robi is tanárként oktat a felsőoktatás edzőképzésében.

Hogyan zajlik a felkészülés?

Július 7-én kezdtük meg a 10 hetes felkészülésünket, ahol Ferencz Róbert vezényletével hosszú szenvedés vár a srácokra. Bélával mi a harmadik héttől kapcsolódunk majd be a munkába, és akkor már a játék kialakításával foglalkozunk. Augusztusban kezdjük az edzőmérkőzéseinket, és terveim szerint csak külföldi csapatokkal… persze itt még sok minden képlékeny.

Ferencz Róbert – ahogy az erőnléti edzőknél lenni szokott – a felkészülési időszakban főleg nem a játékosok kedvence. Ilyenkor ugyanis minden csepp izzadságért megküzdenek a játékosok, és nincs megállás, ha a cél a bajnoki cím. „Szerencsére ideális időben kezdtük meg az alapozásunkat. Örülök neki, hogy már az elején a teljes kerettel állhatok neki a fizikai felkészítésnek. Az első hetekben az aerob állóképesség tökéletesítése mellett a koordináció fejlesztésre, és az ízületi mozgékonyság, izomlazaság idealizálására törekszem. Ezzel is próbálom a minimálisra csökkenteni a későbbi sérülések esélyét. Kis lépésekben haladunk, hiszen a végső célom, hogy a mérkőzésterhelés többszörösét tudják elviselni az felkészülés utolsó szakaszában. Az első hét után mondhatom, hogy jó fizikai alapokkal rendelkeznek a srácok, és öröm velük dolgozni, mert rendkívül elszántak. Felipével alaposan összehangoltuk az edzéseinket, így kérése alapján az általa preferált játékstílusra készíthetem a futsalosainkat. Nagyon reménykedek a kiugróan jó játékban” – mondta Ferencz Róbert, a zöld-fehérek erőnlétért felelős szakembere.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top