Keresés
Close this search box.
Fotó: Facebook (Berki Krisztián (torna)

A második óvást is elutasították Berki ügyében

Fotó: Facebook (Berki Krisztián (torna)

A magyar küldöttség második óvását is elutasították szombaton a tornászok Kolozsváron zajló Európa-bajnokságán, így Berki Krisztián lólengésben szerzett ezüstérme véglegessé vált.

Az olimpiai, világ– és Európa-bajnok Berkit azért sújtották háromtizedpontos büntetéssel, mert túllépte a harminc másodperces időhatárt a gyakorlata előtt. Így 14,900 pontja lett, ezzel pedig csak a második helyen végzett, az orosz David Beljavszkij ugyanis 15,100 pontot kapott.

A hazai szövetség beszámolója szerint a magyar delegáció ezt azért nem hagyta annyiban, mert a zöld jelzés – amikor az orosz vezetőbíró elindította az órát – és a szólítás között 7-10 másodperc telt el, így Berkinek a szokásos harminc másodperc helyett kevesebb ideje maradt a gyakorlat elkezdésére.

Sóvágó Lajos szövetségi kapitány szerint a szervezők hibáztak, hiszen nem hangolták össze a hangosbemondót és az óra indítását. Az orosz vezetőbíró arra hivatkozott, azért nem engedte a hangos szólítást, mert – állítása szerint – a nemzetközi televízió-közvetítés miatt erre nem kapott jelzést. Ilyen a kolozsvári Európa-bajnokságon eddig csak Berkinél fordult elő.

A magyarok első – szóbeli – óvását elutasították arra hivatkozva, hogy nem a szólítást, hanem a vizuális zöld jelzést kell figyelni. A küldöttség ezek után írásban is beadta az óvást, amelyet – jóval az eredményhirdetés után – szintén elutasítottak.

„Most, hogy itt lóg az ezüstérem a nyakamban, érzem egy kicsit, hogy nem vagyok igazán boldog. Az egyik szemem sír, hogy nem aranyérmem van, de a másik nevet, mert tudom, hogy az enyém volt a legjobb gyakorlat. A feleségem fogalmazta meg jól, csak ilyen módon tudtak megverni” – nyilatkozta Berki Krisztián.

Mint elmesélte, szinte mindenki gratulált neki és azt mondta, az övé volt a legjobb gyakorlat.

„Az volt a célunk, hogy két hibátlan gyakorlatom legyen az Európa-bajnokságon, és ez összejött. Huszonnyolc éve tornázom, egyszer sem léptem túl az időt. Persze, túléljük ezt is” – tette hozzá.

Magyar Zoltán, a magyar szövetség elnöke hangsúlyozta: valóban előbb indították az órát, de a tornászoknak fél szemmel mindig figyelniük kell az időt.

„Nagyon sajnálom, mert kiváló gyakorlata volt Krisztiánnak, az egyik kezünkben ott volt az aranyérem, a másikkal viszont elengedtük” – vélekedett a sportvezető.

Altorjai Sándor csapatvezető azt mondta, egyelőre nem tudják, hogy továbblépnek-e az ügyben.

A magyar csapat szereplése még nem ért véget az Európa-bajnokságon, a gerenda vasárnapi fináléja előtt ugyanis Kovács Zsófia az első számú tartalékhelyről előrébb lépett, így indul a szerdöntőben.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top