Keresés
Close this search box.
Fotó: olimpia.hu

„A riói kudarcon túl vannak a birkózók, a jövő biztató”

Fotó: olimpia.hu

A riói olimpián szerzett tanulságokat mindenki leszűrte, illetve az ott ért kudarcokon már mindenki túltette magát – véli Gulyás István, aki a női mellett január elsejétől a férfiak szabadfogású szövetségi kapitányaként is tevékenykedni fog, majd hozzátette: bízik abban, hogy a következő játékokon eredményesebbek lesznek, hiszen a legjobbak közül senki nem vonult vissza.

A szakember az M4Sport Sportreggeli című műsorában megjegyezte, hogy az idei olimpia után – mely számára is fájó volt – kollégáival megbeszélték, hogy miben kell változtatni a jövőben.

A két szakág összevont kapitányi pályázatán győztes tréner ezúttal is hangsúlyozta, hogy birkózásban nem megvalósítható az egyéni felkészülés, ezért központi munka, közös edzőtáborok lesznek a jövőben. Jelezte, eddig is hasonló volt az elv, ám a közös munkából többen kivonták magukat.

Az edzői stábjáról azt mondta, az elképzelése megvan, a névsort leadta a szövetségnek, ám ez egyelőre nem nyilvános, majd az elnök mondja ki a végső szót a személyekről. Szerinte az edzők esetében a jogkörök tisztázása az elsődleges feladat, mondván „Ne csak Las Vegasba akarjanak utazni az edzők egy adott világbajnokságra, hanem egy lengyelországi versenyre is”.

A következő olimpiáig, 2020-ig terjedő időszakot tekintve bizakodó, mert egyetlen versenyző sem hagyja abba, „a 2018-as magyarországi világbajnokság nagy motivációt jelent mindenkinek, onnan pedig már csak egy ugrás a tokiói olimpia”.

A sportágban a riói olimpián nagy viharokat kavart bíráskodásról a kapitány úgy vélekedett, hogy „a szabályok nem rosszak, csak be kellene tartani őket. Ha a bírók nem lennének részrehajlóak, nem lenne gond”. Gulyás István véleménye szerint a botrányok ártottak a sportágnak, ám egy, a nemzetközi szövetség terveiben szereplő profi bírói kar létrehozása segítene ezen a problémán is.

Gulyás Istvánnak ugyanakkor még idén, csak női kapitányként sem értek véget feladatai, mivel a hétvégén a BOK (volt Syma) Csarnokban rendezik meg a nem olimpiai súlycsoportok világbajnokságát, melyen 55 kilogrammban a junior korú, ám már felnőtt Európa-bajnoki bronzérmes Galambos Ramóna, míg 60 kilogrammban a vb– és Eb-érmes Barka Emese képviseli a magyar színeket.

„Nagyon remélem, hogy valamelyikük érmet fog nyerni a hétvégén” – mondta a szakember, megjegyezve azt is, hogy az olimpiáról lemaradt versenyzőknek jó esély ez a világbajnokság, így várhatóan nagy mezőny gyűlik össze, minden súlycsoportban (nők 55, 60 kg, szabadfogás 61, 70 kg), kötöttfogás 71, 80 kg) 40 körüli indulói létszámmal.

 

Forrás: MTI

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top