Keresés
Close this search box.

Az olasz sajtó nem ért egyet a visszalépéssel

blank

A Corriere della Sera olasz napilap csütörtökön vezércikkében foglalkozott Róma visszalépésével. Az írásban úgy fogalmaztak, hogy szerintük nem Róma politikai vezetése döntött a visszavonás mellett, hanem egy politikai mozgalom élén álló magánszemély, az ellenzéki 5 Csillag Mozgalmat (M5S) vezető Beppe Grillo.

Az újság emlékeztetett, hogy Olaszország már a 2020-as játékokra való pályázattól is visszalépett, de abban az esetben az akkori kormányfő, Mario Monti hozta meg a döntést.

A Corriere della Sera értesülései szerint Virginia Raggi, akit az M5S jelöltjeként választottak Róma főpolgármesterévé, az utolsó pillanatig habozott, de „főnöke„, Beppe Grillo telefonon figyelmeztette, hogy határozott nemet kell mondania „kizárva az olimpiai pályázat minden lehetőségét”. Grillo számára pedig a visszalépés politikai „skalp”. A napilap szerint Róma városának vezetése soha nem dönt magától, a római politikai elit „vagy nem létezik, vagy túl gyenge”.

A Corriere della Sera, ellentmondva a főpolgármester olimpiai beruházásokat övező korrupciótól való félelmeinek, azt írta, hogy az olimpiai pályázat „az érettség jele” lett volna, annak bizonyítása, hogy Róma megszabadult a közpénzeket behálózó maffia-gyanúktól. A napilap úgy látja, az M5S a visszalépéssel egyszerre tett keresztbe legnagyobb politikai ellenfelének, az olimpiát szorgalmazó Matteo Renzi kormányfőnek, másrészt pedig a mozgalmon belüli problémákat igyekszik elleplezni.

A Corriere della Sera szerint az olasz miniszterelnök is hibázott, mert nem kereste a párbeszédet Róma új vezetésével.

Az Il Messaggero római napilap úgy tudja, Matteo Renzi keserűen fogadta a főpolgármester bejelentését, mert az volt a meggyőződése, hogy Rómának a 2024-es olimpiára több esélye volt mint Los Angelesnek és Párizsnak.

A La Repubblica hangsúlyozta, hogy a római önkormányzati testület kedden szavaz a jelölés visszavonásáról, de akármilyen döntés is születik, „ez a meccs már elveszett”. Az újság szerint az olasz olimpiai bizottság kártérítést követelhet Rómától a pályázatra költött mintegy 15 millió euró miatt.

Az IlSole24Ore kiemelte, hogy a visszalépéssel 5 milliárd euró beruházásra mondott nemet a római politikai vezetés „bátortalansága” miatt.

A La Repubblica és a La Stampa is Budapestet a kevésbé esélyes jelöltek között tünteti fel, hangsúlyozva, hogy a budapesti polgárok népszavazást akartak tartani, de ezt a hatóságok elutasították.

A La Gazzetta dello Sport szerint az olimpiai pályázat „a lehető legrosszabbul végződött”, és a legnagyobb vesztes Róma városa. A sportnapilap kommentárja szerint Virginia Raggi valójában nem indokolta meg a döntést, elfogadható és konkrét magyarázat nélkül „vetett véget az álomnak”. Szegény Róma – írta a lap, hangsúlyozva, hogy az olimpia a számoknál és költségeknél sokkal többről szól.

Raggi bejelentése nyomán Budapest mellett már csak két város – Los Angeles és Párizs – maradt reális eséllyel versenyben. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jövő szeptemberben Limában dönt a helyszínről.

 

Forrás: MTI

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

adler logo
Még nem besorolt cikk
Sportime

Adler pólók

Az aktuális árak letölthetők a LINK-re kattintva.Adler termékkatalógus LETÖLTÉSMalfini termékkatalógus LETÖLTÉS

Tovább olvasom »
Scroll to Top