Keresés
Close this search box.

Kiss Norbi a vízen is kipróbálta magát

blank

Kiss Norbi, kétszeres Európa-bajnok kamionversenyzőnk egy különleges módot választott arra, hogy kellőképpen felkészülhessen az augusztus 27-28.-i Kamion Eb hazai futamára: a 31 éves versenyző vízre szállt, s Litkey Farkas, tizenegyszeres Kékszalaggyőztes és soling világbajnok segítségével belekóstolt a vitorlázás rejtelmeibe.

Idén immár 48. alkalommal rajtol el július 14-én, csütörtökön a nagy múltra visszatekintő Kékszalag Nagydíj a balatonfüredi kikötőből. Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye a Balaton legjelentősebb ünnepe, amelyen minden évben többszáz hajó indul el, hogy teljesítse a légvonalban mintegy 160 kilométeres versenytávot. A legnívósabb csapatokat felvonultató mezőnyben természetesen Litkey Farkas is ott lesz, aki már tizenegyszer lett abszolút győztes. Farkas rendhagyó edzéssel készül az idei Kékszalagra, ugyanis a szél mellett a kétszeres Európa-bajnok kamionversenyző, Kiss Norbi segít neki a hajrában.

„Kamionversenyzőként egy teljesen új élménnyel lettem most gazdagabb, nagyon köszönöm a nagyszerű lehetőséget Litkey Farkasnak és csapatának. A vitorlázás egy rendkívül nehéz technikai sport, sok mindenre oda kell figyelni a hajóra, az időjárásra, a csapatra, ahhoz, hogy sikeres legyen az ember a vízen. Ez egy igazi összjáték, amihez óriási koncentráció szükséges, akárcsak a kamionversenyzéshez. Különösen jó élmény volt, hogy kormányozhattam is. Ahogy irányítottam, a szél segítségével a hajó egyik fele teljesen kiemelkedett a vízből, egy lábon állt a vitorlás, ami lenyűgöző látvány. Persze a kormányzás itt teljesen máshogy működik, mint az autósportoknál, mert minden a széltől függ. Ez többször meg is zavart, mert teljesen más reakciót vártam a hajótól, de ahhoz képest, hogy először vitorláztam, egész jól ment és borulás sem volt. Mindent összevetve szerintem egy különleges „edzésnek” is felfogható a mai kaland mindkettőnk számára. Remélem, hamarosan lesz alkalom arra, hogy én ültessem be őt a kamion volánja mögé. Ezúton is nagyon sok sikert kívánok Litkey Farkaséknak a csütörtöki 48. Kékszalagon!” – mondja Kiss Norbi kétszeres Európa-bajnok kamionversenyzőnk, aki a mostani tapasztalatait talán még a Kamion Eb augusztus 27-28-ai magyar futamán is tudja majd hasznosítani.

„Nagyjából két hónapot készülünk a Kékszalagra, már májusban megkezdjük a munkát, amikor a Balaton vize már elég meleg ahhoz, hogy ne tartson minket vissza, ha esetleg beesünk a vízbe. A vitorlát ugyanis a szél könnyen képes kibillenteni az egyensúlyából. Munka után minden kedden és csütörtökön edzettünk, hétvégén pedig teljes napokat. Szerencsére idén jó szeleink voltak, sokat készültünk, reméljük, hogy sikerül jól teljesítenünk a népes mezőnyben és akár még a 12. győzelem is elérhető lehet. Minden adott: van egy rendkívül gyors hajónk, aminek kiválóan elsajátítottuk a kezelését, szeretnénk még gyorsulni, a taktika, mint minden évben, idén is döntő tényező lesz. Az elmúlt 30 év nagyhajós vitorlázása nagyon sok tapasztalattal gazdagított minket, és a Balatont is remekül ismerjük. Egyedül az időjárás zavarhat be, de bízunk a jó széljárásban” – mesél bizakodóan Litkey Farkas. „Örülök, hogy Kiss Norbi, aki egy teljesen más sportágat képvisel profi szinten, most belecsöppent egy kicsit a vitorlázás világába. Régóta nagyon érdekelt, hogy egy más terepen kiválóan teljesítő sportember hogyan állja meg a helyét egy ilyen szituációban. Úgy gondolom, remekül viszonyult a hajóhoz, a profikhoz méltóan szerényen, de bátran felvállalta az irányítást, amikor a kezébe adtam a kormányt.”

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top