Keresés
Close this search box.

Újabb doppingbotrány: egy gyorskorcsolyázó bukott le

Újabb orosz sportolóról, Jekatyerina Konsztantinova rövidpályás gyorskorcsolyázóról derült ki, hogy a szervezetében a január elsejétől tiltólistán szereplő meldoniumot találtak.

A váltóban Európa-bajnok versenyző három napon belül a negyedik orosz korcsolyázó, aki ezzel a szerrel akadt fenn a doppingellenőrzésen. Hétfőn az olimpiai és Európa-bajnok orosz jégtáncosról, Jekatyerina Bobrováról, kedden pedig két gyorskorcsolyázóról, a rövidpályás szakágban olimpiai bajnok Szemjon Jelisztratovról és a nagypályán ötszörös világbajnok Pavel Kulizsnyikovról derült ki, hogy meldoniumot mutattak ki a szervezetében.

Nemcsak korcsolyázók és orosz sportolók akadtak fenn az elmúlt időszakban ezzel az anyaggal, hanem az ötszörös Grand Slam-győztes orosz teniszező, Marija Sarapova és a grúzok olimpiai ezüstérmes birkózója, Davit Modzmanasvili is.

A meldonium szívgyógyszerként mildronat néven terjedt el a balti államokban és Oroszországban. Hatása javítja a vérkeringést, a sportolóknál így növeli a fizikai és mentális terhelhetőséget. Egy tavalyi orosz felmérés szerint 4316 vizeletmintából 724 tartalmazott meldoniumot.

 

Forrás: MTI

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top