Keresés
Close this search box.

A szerb kajak-kenusok magyar fejlesztésű „okos” evezőgéppel készülnek

blank

A Szerbiában rendezett Ifjúsági és U23-as Kajak-Kenu Európa Bajnokságon a magyar csapat az éremtáblázat élén végzett – ez már önmagában hatalmas hír, azonban azt már kevesebben tudják, hogy nemcsak a sport terén értünk el átütő sikert az eseményhez kapcsolódóan, hiszen a magyar fejlesztésű KayakFirst „okos” evezősgép gyártója együttműködési megállapodást kötött a Szerb Kajak-Kenu Szövetséggel.

Dübörög a nyár, ami a kajak-kenu és evezős sportok szerelmesei számára a fő szezont jelenti. A KayakFirst nevű világújdonsággal egy magyar startup célja viszont az, hogy a profi és hobbi sportolók egész évben, időjárási körülményektől függetlenül a nyílt vízihez hasonló minőségű edzést végezhessenek.

Ennek érdekében a cég alapítója, Weimper József, aki maga is aktívan kajakozik, egy olyan „okos” evezőgépet – úgynevezett ergométert álmodott meg – ami hatékonyságban és jellegében a lehető legjobban közelíti meg a vízen elvégzett edzésmunkát.

„Az evezős vízisportolók nagy problémája, hogy télen nem tudnak sportágspecifikus mozgást végezni, hiszen hideg van a szabadban, ezért elveszítik a specifikus képességeiket. Ha belegondolunk, minden más sportágban a sportágspecifikus mozgás gyakorlására télen-nyáron lehetőség van. A bokszoló bokszol, a futó fut, a kosaras kosarazik. Nyilván súlyzóznak, erőt is fejlesztenek, de csak a hangsúly változik, a mozgást nem teszik félre hónapokra. A KayakFirst ezt a problémát oldja meg egyedülálló technológiájával, mostantól minden vízisportoló számára elérhető módon. Az eszköz hatékonyságát mutatja, hogy a tiszaújvárosi Erős Patrik és a szarvasi Kós Benedek párosa úgy nyertek ifjúsági világbajnoki címet Szerbiában, hogy nem vettek részt melegvízi edzőtáborozáson, ellenben egész télen kajakos ergométerünkkel készültek” – fogalmazott Weimper József.

Világsiker kapujában

Az eszköz nemzetközi értékesítésében óriási potenciál van, hiszen a globális piac mérete becslések szerint eléri az egy milliárd dollárt (közel 280 milliárd forintot). Már nagy az érdeklődés külföldön a KayakFirst evezős gépek iránt, többek között Svédországban, Kanadában, az Egyesült Államokban, Spanyolországban, Németországban és Görögországban is sikerült értékesíteni az eszközből. „Igazi áttörést a szerbiai világbajnokságon elsősorban azzal sikerült elérnünk, hogy sikerült megkötnünk az első együttműködési megállapodásunkat egy nemzeti szövetséggel. A Szerb Kajak-Kenu Szövetséggel kötött szerződés azért különösen érdekes, mert a világon három meghatározó gyártó van, amely kajakos gépeket gyárt, és az egyik épp egy szerb cég, amellyel eddig a szövetség is együttműködött” – fűzte hozzá az alapító.

De miért a magyar gépre esett a választás?

A KayakFirst innovációja abban rejlik, hogy az egyetlen minden az egyben megoldás, így alkalmas a kajakos, kenus, sárkányhajós, evezős és a napjainkban egyre népszerűbb Stand Up Paddle mozgás beltéri helyettesítésére is. A sporteszköz amiatt is egyedülálló, mert kompakt, így kis helyet foglal, tehát egy lakásban is használható, illetve kis klubok, edzőtermek is megengedhetik maguknak. 

XXI. század – teljesítménymérés mobilalkalmazással

A KayakFirst a hozzá kapcsolódó okostelefon alkalmazás miatt is egyedülálló, hiszen ennek köszönhetően világszinten talán ez az egyetlen olyan kardiogép, ami kizárólag mobilapplikációval méri az edzésteljesítményt. „A KayakFirst Paddle App a vízen elvégzett edzésmunka mérésére is alkalmas, ráadásul ingyenesen tesszük elérhetővé. Azt szeretnénk, ha az alkalmazás ugyanolyan szerepet töltene majd be az evezős sportok szerelmesei számára, mint a legnépszerűbb futóalkalmazás a futók körében” – tette hozzá Weimper József.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top