Keresés
Close this search box.
cseh ottó; pÉtervÁri molnÁr bendegúz; schmidt Ádám

Egy hónap múlva rajt Szegeden

Egy hónap múlva kezdetét veszi a szegedi Maty-éren az evezős Európa-bajnokság és kontinentális kvalifikációs regatta, amelyen összesen 14 kvótát osztanak ki a párizsi olimpiára.

Az esemény sajtótájékoztatóján elhangzott: 54 évet kellett várni arra, hogy ismét evezős világversenyt rendezzen Magyarország, amely története során először az olimpiai kvalifikációs versenynek is otthont adhat.

A sportirányításban kiemelt célunk volt, hogy az idei évben minél több olyan eseményt hozzunk hazánkba, amelyek szerepet játszanak a párizsi olimpia kvalifikációban is. Nagy öröm, hogy evezésben is vendégül láthatjuk a sportág kiválóságait. A hazai környezet, a magyar szurkolók támogatása minden ilyen alkalommal nagy segítség a versenyzőinknek. Továbbá sportdiplomáciai szempontból is jelentős sikerekről van szó, hiszen nagy elismerés a nemzetközi sportélet szereplőitől, hogy ránk bízzák ezeknek a jelentős nemzetközi versenyeknek a rendezését” – mondta Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár. Hozzátette, hogy a fő esemény mellett lesz ergométeres diákolimpia is, amelyen több mint 400 diák méri össze tudását a 12-18 éves korosztályban, valamint a hazai egyetemek nyolcasai is megmérkőznek az először kiírásra kerülő Egyetemek Regattáján.

Cseh Ottó, a Magyar Evezős Szövetség elnöke megerősítette, hogy az idei lesz a valaha volt legnagyobb evezős esemény Magyarországon, amelyet Szántó Évának, a Magyar Evezős Szövetség (MESZ) általános alelnökének, illetve a nemzetközi szövetség végrehajtó bizottságának tagjának vezérletével valósítanak meg a szervezők.

A házigazdák 32 versenyszámban 34 ország 610 versenyzőjét várják az április 25-28. között sorra kerülő sporteseményre. Cseh Ottó azt is kiemelte, hogy a magyarok 1932 óta minden olimpián indítottak versenyzőt.

„Szeretnénk kvótát, illetve kvótákat szerezni, és Európa-bajnoki érmekre is reális esélyünk van” – mondta a MESZelnök, jelezve, hogy a hétvégén teltházra számít, mivel nagy hangsúlyt fektetnek a szurkolói élményre is.

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára is bízik a hazai kvótaszerzésben, elmondása szerint eddig 15 sportág 113 magyar sportolója biztosította helyét a párizsi játékokon, és reményeik szerint még 8-10 sportág csatlakozik hozzájuk, köztük az evezés is.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke elmondta, hogy legutóbb 2016-ban Lőrincz Krisztina képviselte a magyar színeket a paralimpián, jelenleg pedig mindössze egy hely kiadó Európában, így Pető Zsoltnak nem lesz könnyű dolga a PR1-es kategóriában.

A magyar csapatból ott volt a sajtótájékoztatón a könnyűsúlyú egypárban kétszeres Európa-bajnok, vb-ezüstérmes Galambos Péter, aki éremeséllyel vág neki a kontinensbajnokságnak, valamint a visszatérő Gadányi Zoltána is, aki elárulta, hogy három év után a másfél héttel ezelőtti szegedi válogató volt az első versenye felbójázott pályán – ezt magabiztos előnnyel nyerte. A kétszeres olimpikon Pétervári-Molnár Bendegúz azt mondta, hogy szeret hazai közönség előtt versenyezni, és a mostani egy „kihagyhatatlan lehetőség a szárnyalásra„.

A hazai csapat 14 egységből és 29 versenyzőből áll, az esemény szlogenje pedig az lesz, hogy „Egy hajó, ezernyi szívdobbanás„.

(Forrás: MTI, nyitókép: Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Cseh Ottó, a Magyar Evezős Szövetség elnöke és Pétervári-Molnár Bendegúz (b-j) az evezős Európa-bajnokságról a budapesti Francia Intézetben tartott sajtótájékoztatón 2024. március 25-én. A bajnokság és kontinentális kvalifikációs regatta – amelyen összesen 14 kvótát osztanak ki a párizsi olimpiára – egy hónap múlva, április 25-én kezdődik a szegedi Maty-éren. MTI/Kovács Tamás)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top