Keresés
Close this search box.
Fotó: Facebook (Magyar Paralimpiai Bizottság -Hungarian Paralympic Comittee)

Az egyenlő jutalmazási rendszerért kampányol a MEOSZ

Fotó: Facebook (Magyar Paralimpiai Bizottság -Hungarian Paralympic Comittee)

Aggályosnak tartja a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ), hogy a paralimpikonok fele akkora jutalmat kapnak, mint az olimpián szerepelt sporttársaik.

A MEOSZ az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: nincs különbség olimpiai és paralimpiai teljesítmény között, ezért azt kéri Áder János köztársasági elnöktől, Orbán Viktor miniszterelnöktől és Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől, biztosítsák, hogy az eredményesen szereplő paralimpikonok az olimpikonokéval azonos jutalmazásban részesülhessenek.

A MEOSZ elnöke, Kovács Ágnes a közjogi méltóságoknak és a miniszternek címzett levelében azt írja: „Nemzeti összetartozásunk elengedhetetlen tartozéka, hogy a megbecsülés során ne tegyünk különbséget a sportolói eredmények jutalmazása között. Minden magyar állampolgárnak, aki hazánkat képviseli, egyenlő megítélés alá kell esnie. Nincs különbség olimpiai és paralimpiai teljesítmény között! Csak az ember van, az elért teljesítmény és a mögötte levő erőfeszítések! Nincs ép és fogyatékos sportoló, csak magyar sportoló! A magyar társadalomnak és az azt képviselő kormányzatnak tetteivel, döntéseivel ezt kell képviselnie! Ne legyen megkülönböztetés magyar ember és magyar ember között, mert közülük néhányan fogyatékossággal élnek! Csak eredmény van, amely hozzájárul Magyarország dicsőségéhez!”

Keddi számában írt arról a Lokál, hogy a szeptember 7-én kezdődő riói paralimpiai játékokon érmet szerző magyar paralimpikonok az olimpikonok jutalmának felét kapják: a paralimpiai aranyéremért 17,5 millió forint, az ezüstéremért 12,5 millió forint, a bronzéremért tízmillió forint jár a fogyatékkal élő sportolóknak.

A cikk arra is felhívta a figyelmet, hogy a négy éve megrendezett londoni paralimpián a magyar paralimpikonok még jóval nagyobb összeget kaptak a dobogós helyekért az egyéni versenyszámokban: akkor a paralimpiai arany 23 millió forintot, az ezüst 18 milliót, a bronz 14 millió forintot ért.

A Magyar Olimpiai Bizottság idén 39 millió forintról 61 millióra növelte a fogyatékosok sportjáért felelős szakmai tagozat támogatását. Az egészséges sportolók támogatási kerete 2016-ban 935 millió forint volt – fűzte hozzá a Lokál.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top