Keresés
Close this search box.
Fotó: Facebook (Magyar Úszó Szövetség - Magyar úszóválogatott)

Harminchat magyar úszó indulhat Rióban

Fotó: Facebook (Magyar Úszó Szövetség - Magyar úszóválogatott)

Az úszók közel másfél éves olimpiai kvalifikációs időszakának utolsó, szombati napján a Budapest Openen sikerült a riói csapathoz csatlakoznia Pulai Bencének (100 pillangó), Molnár Flórának (50 gyors), valamint újabb indulási jogot szerzett Kozma Dominik (100 gyors), Késely Ajna pedig a 4×200-as vegyesváltó „kezdőnégyeséhez” férkőzött még közelebb. Összesen 36 magyar úszó utazhat Rióba.

A szövetség tájékoztatása alapján Kozma Dominiknak 100 gyorson sikerült 48 másodperccel kezdődő időt elérnie a Tüske uszodában, ami garantált riói indulást ér (a szint 48.99, ő 48.89-et úszott), azaz a 200 mellett a klasszikus távon is rajthoz állhat.

Pulai Bence számára a tíz nap alatt hetedjére leúszott 100 pillangó meghozta az áttörést: sikerült élete legjobbját elérnie (52.03), ami bőven a „határérték” (52.36) alatt van.

Az 50 gyors előfutamában Molnár Flóra 24.95-öt teljesített, így ő is készülhet az olimpiára. Szépen ráerősített 4×200-as gyorsváltós tagságára Késely Ajna, aki Kapás Boglárkával vívott remek versenyt, és ideje alapján akár „kezdőként” is számíthat rá Hargitay András szövetségi kapitány, azaz nem csupán az előfutamban, de a fináléban is teljes jogú tagja lehet a kvartettnek.

Nem sikerült ugyanakkor a csatlakozás Horváth Dávidnak (200 mell), Lobanovszkij Maximnak (50 gyors), és 200 vegyesen sincs kvóta.

Összesen 36 magyar úszó utazhat Rióba, ami minden előzetes várakozást felülmúló szám.

„Csodálatos teljesítményt nyújtott mindenki a kvalifikációs időszakban, büszkék lehetnek azok, akiknek sikerült, és azok is, akik mindent megpróbáltak, de néhány tized, század hiányzott nekik, vagy megúszták ugyan az A-szintet, de akadt két jobb náluk” – mondta Hargitay András szövetségi kapitány.

„Eseménydús volt ez az időszak, sok nagy csatával, izgalommal, mivel az olimpia volt a tét, ami semmihez sem fogható verseny, így ez teljes mértékben érthető. Annak örülök, hogy végül sikerült az edzőkollégákkal elfogadtatni a elhatározásomat, ami például a váltókra nevezett úszók listáját illeti. Mindenki elfogadta – függetlenül attól, hogy ez talán nem esik egybe egyéni vagy klubérdekkel -, hogy alapvetően a magyar úszósport jövőjét kívánjuk szolgálni minden döntéssel” – magyarázta.

A magyar csapat végleges nevezési listáját a szerdai elnökségi ülés után hozza nyilvánosságra a Magyar Úszó Szövetség.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top