Keresés
Close this search box.

Lemondott posztjáról a korrupcióval vádolt Carlos Arthur Nuzman

blank

Carlos Arthur Nuzman lemondott a Brazil Olimpiai Bizottság (COB), illetve a riói játékok szervezőbizottságának elnöki posztjáról miután múlt héten letartóztatták.

Döntését azzal indokolta, hogy a védelmére koncentrál a korrupciós ügyben ellene indult eljárásban – adta hírül az olimpiai sportágakkal, hírekkel foglalkozó insidethegames.biz oldal.

Hozzátette: a lemondása addig lesz érvényben, ameddig „teljes mértékben és megkérdőjelezhetetlenül” tisztázza magát a szerinte „megalapozatlan és igazságtalan” vádak alól.

A 75 éves jogászt múlt csütörtökön tartóztatta le a brazil rendőrség, mert a gyanú szerint az ő segítségével kétmillió dollárnyi (533 millió forint) kenőpénzt utaltak elsősorban afrikai NOBtagoknak a 2016-os ötkarikás helyszínről döntő 2009-es voksolás előtt. Pénteken a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a szervezetben betöltött minden tisztségéből felfüggesztette Nuzmant, aki a NOB tiszteletbeli tagja volt, illetve a 2020-as tokiói játékok előkészületeit felügyelő bizottságban tevékenykedett. A NOB előzetesen felfüggesztette a COB-ot is, és beszüntette az átutalásokat a brazil szervezetnek, ugyanakkor hangsúlyozta, a szankciók nem érintik az ország sportolóit, akik így részt vehetnek a jövő februári phjongcshangi téli olimpián.

Bő egy hónapja a brazil rendőrség 11 helyszínen tartott házkutatást, ezt követték a csütörtöki letartóztatások, amelyek során az 1995 óta COBelnök Nuzman mellett Leonardo Grynert, a riói szervezőbizottság marketingvezetőjét is őrizetbe vették.

Egy korábbi televíziós riport szerint a NOB 2009-es, koppenhágai helyszínválasztó kongresszusa előtt három nappal egy brazil üzletember, Arthur Cesar de Menezes Soares Filho 1,5 millió dollárt (400 millió forint) utalt át Papa Massata Diack – a volt NOB-tag, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) akkori elnöke, Lamine Diack fia – egyik cégéhez.

A riói olimpia szervezői tavaly márciusban, az ötkarikás játékok előtt tagadták, hogy szavazatvásárlással nyerték el a rendezési jogot Chicagóval, Madriddal és Tokióval szemben.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top