Keresés
Close this search box.
Fotó: Amber PR

Meeke győzött, Ogier a vb cím kapujában

Fotó: Amber PR

Váratlan győztese lett a hétvégi vegyes útfelszínű Spanyol Ralinak. Kris Meeke le tudta győzni démonait, túltette magát eddigi nehéz szezonján és megszerezte idei második győzelmét Katalóniában. Miután behozta Fordját a második helyre, Sebastien Ogier nagyon közel került zsinórban ötödik világbajnoki címéhez, amely magas rangra emeli majd a spanyolt. Ráadásul, ha ez sikerül neki, ötödik vb címét félgyári csapattal éri el, s ez még nagyobb presztízsértékkel bír majd. A bronzérmes helyezés Ogier márkatársáé, Ott Tanaké lett.

Kris Meeke rettentő jó teljesítményt tett le az asztalra a hétvégi megmérettetésen. Az utolsó két nap oktatta a mezőnyt, pedig alig három versennyel ezelőtt olyan mélységeket is megélt, hogy ejtették a csapatból. A Lengyel Ralin ugyanis Andreas Mikkelsen kapott lehetőséget a brit autójával, de ő sem alkotott maradandót. Meeke felszívta magát és két versennyel a szezon vége előtt megmutatta, hogy nem szabad őt még leírni.

„Nem fontos, hogy hányszor buktál el, fontosabb, hogy hányszor tudtál felállni ismét.” – osztotta meg velünk bölcsességét Meeke, aki feleségével és két lányával ünnepelt. „Ez egy nagyon különleges győzelem. Emlékszem, hogy 20 évvel ezelőtt, 1997-ben, felsétáltam ezen az úton, hogy megnézzem Colin McRae-t a Subaruban. Akkoriban nem is álmodtam arról, hogy magam is raliautót fogok itt vezetni.” – tette hozzá Meeke.

Ezen a ralin azonban nem csak Meeke volt reflektorfényben, hanem az őt követő világbajnoki aspiráns Sebastien Ogier és persze fő vetélytársa, Thierry Neuville is. Ogier sikeresen tartotta magát a második helyen csapattársa, Ott Tanak előtt és értékes pontjaival sokkal közelebb került ötödik világbajnoki címéhez. Az is segítette a franciát, hogy belga vetélytársa kiesett törött felfüggesztéssel és így pontok nélkül távozott Spanyolországból. Ogier megszerezheti az egyéni világbajnoki címet már a soron következő október végi Wales Ralin. Neuville pedig visszaesett a ponttáblán a harmadik helyre Ott Tanak mögé.

Az M-Sport számára Ogier révén elérhető közelségbe került az első konstruktőri világbajnoki cím 2007 óta először. A Ford Fiestával versenyző duónak elég célba érnie Nagy-Britanniában ahhoz, hogy a csapaté legyen a vb cím.

Juho Hanninen ért célba negyedikként a Toyotával, de csapattársa, Esapekka Lappi a hatodik helyről esett ki, mikor nekicsapta autóját a korlátnak. Mads Östberg jól kezdett, az első nap vezette a ralit, de végül csak az ötödik helyre volt elég a teljesítménye. Stéphane Lefebvre a hatodik helyre vitte célba a Citroent. Őt a frusztrált Elfyn Evans követte hetedikként. Nagyon elégedettlen volt autójának húzásával a walesi pilóta. Az első tizet a WRC2 győztes Teemu Suninen, Jan Kopecky és Ole Christian Veiby zárta.

A mezőny tagjai ezután is a szokásos hosszú, háromhetes pihenőre vonulnak, majd elutaznak Nagy-Britanniába, hogy a Wales Ralin mérkőzzenek meg egymással (2017. október 26-29.). Nagy izgalmak várhatók, hiszen ott eldőlhet mindkét világbajnoki cím sorsa.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top