Keresés
Close this search box.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Márton Anita érezte, hogy odaérhet a dobogóra

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Márton Anita országos csúcsot dobva bronzérmet nyert súlylökésben a riói olimpia pénteki versenynapján.

A 27 éves dobóatléta az utolsó sorozatban elért, 19,87 méteres, hatalmas magyar rekorddal végzett a harmadik helyen az amerikai Michelle Carter és az új-zélandi Valerie Adams mögött.

Márton Anita a nők között a magyar atlétika hetedik olimpiai érmét szerezte.

 

A selejtező után sejtette, hogy érmet szerezhet

„A szokásosnál gyengébben kezdtem, aztán próbáltam folyamatosan javítani. A második már 18,72 méter volt, s éreztem, hogy tudok ennél sokkal nagyobbat lökni” – nyilatkozott az MTI-nek Márton Anita.

Hozzátette: ekkor még nem figyelte, miként teljesítenek a riválisok, csak a harmadik sorozat után leste őket.

„Akkor feljöttem a harmadik-negyedik helyre, azonos eredménnyel a kínaival. Nem is tudom, mikor volt utoljára ilyen szoros a mezőny! Amikor megláttam a hatodik lökés után, hogy azonos eredménnyel vagyok a másodikkal, igazából nagyon boldog voltam. Ám súlylökésben azonos eredményt elérni egy másikkal nagyon ritka, s rosszul esett volna egy kicsit, ha így marad” – mondta arról, hogyan élte meg az olimpiai döntőt.

A békéscsabai versenyző kijelentette, az edzéseredmények alapján tudta, hogy képes megjavítani az országos csúcsot.

„Minden lökés után éreztem, hogy ebből is hiányzott még egy kicsi, abból is. A harmadik lökés után már csak arra koncentráltam, hogy teljes erőből nagyon hosszan meglökjem a súlyt, ha kell, akkor kilépek. De igazából soha nem lépem ki a lökéseket, le is kopogom…”

Elárulta, az Olimpiai Stadion dobóköre egy kicsit lassabb a szokásosnál, s ezt sokan nem szeretik.

„Nem tudják nagy sebességgel megcsinálni a forgást, de én kifejezetten szeretem a lassabb köröket, mert nekem nagyobb biztonságérzetet ad, a forgóknál kicsin múlik, hogy ne csússzon ki az ember. Ilyen szempontból a csúszó technikások kicsit egyszerűbb helyzetben vannak” – mesélt a technikai részletekről.

Márton Anita az olimpiai előtt a legjobb hatba szeretett volna kerülni, s úgy gondolkozott, hogy a dobogóra is odaérhet.

„A selejtezők után lehetett látni, hogy ki milyen állapotban van, mit tudhat. Akkor egy picit nagyobb esélyt éreztem az éremre” – mondta, majd nevetve hozzátette: „de hihetetlen érzés, még most sem tudom elhinni teljesen.”

Kiemelte, az elmúlt négy évben az olimpia volt a főverseny, amire készült edzőjével, Eperjesi Lászlóval, nap mint nap, „a többi verseny csak egy-egy állomás volt.”

„Nagyon boldog vagyok, hogy mindent, amit elterveztünk, sikerült megvalósítani” – hangsúlyozta.

Az ellenfelekről azt mondta: „nagyon jó társaság jött össze, nagyon jóban vagyunk, év közben is rengeteget versenyzünk együtt.”

„Én nagyon picinek számítok a 172 centimmel, de ezt tudom ellensúlyozni azzal, hogy gyors vagyok, dinamikus. Sokan mondják, hogy az egyik legjobb technikával én rendelkezem” – fogalmazott Márton Anita, akinek nem sok ideje lesz az ünneplésre, mivel augusztus 25-én már a zürichi Gyémánt Liga-viadalon van jelenése.

„Még jó pár versenyem van ebben a szezonban. Majd csak szeptember közepén lesz egy pihenő, amikor elmegyünk a párommal pihenni. Utána egy kicsit visszaengedünk, s november közepén kezdjük az alapozást” – nyilatkozott a folytatásról.

Márton Anita az elmúlt két évben fantasztikus sorozatot produkált: 2014-ben bronzérmet szerzett a zürichi Európa-bajnokságon (19,04 m – országos csúcs), tavaly első lett a prágai fedettpályás Eb-n (19,23 m – ocs), s negyedik a pekingi vb-n (19,48 m – ocs), idén ezüstöt nyert a fedett vb-n (19,33 m – ocs) és a szabadtéri Eb-n is.

A riói olimpián saját, 19,49 méteres országos csúcsát javította 19,87-re.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top