Keresés
Close this search box.
Fotó: ZAMG Spotteron

Fagy? Aszály? – Előrejelző rendszert dolgoz ki a haszonnövények védelmére az Osztrák Meteorológiai Szolgálat

Fotó: ZAMG Spotteron

A lakosság megfigyeléseire is számít az Osztrák Meteorológiai Szolgálat, a ZAMG, amely projektpartnereivel közösen előrejelző rendszert dolgoz ki a haszonnövények védelmére. Így a gazdák időben fel tudnak készülni, ha például fagy veszélyezteti az almatermést vagy aszály a kukoricát.

A meteorológia világnapja alkalmából arra kérte az Osztrák Meteorológia Szolgálat, a ZAMG a lakosságot, hogy ingyenes okostelefonos alkalmazása, a „ZAMG Naturkalender” segítségével küldjék el a növények fejlődési ciklusával kapcsolatos megfigyeléseiket. Vagyis írják meg és fényképezzék le, ha például kibontotta virágait a kertjükben a sárgabarackfa vagy a kirándulás során lombosodó bodzabokrot látnak.

Az alkalmazáson keresztül megosztott adatokat a PhenObserve elnevezésű projektben használják fel, amely a ZAMG, a Joanneum Research és a Cloudflight Austria közös programja. A cél, hogy az Európai Unió Sentinel műholdjainak adatait és a lakosság megfigyeléseit kombinálva előre tudják jelezni, ha extrém időjárás veszélyezteti a haszonnövényeket. A 2021 végéig tartó projekt középpontjában egyelőre az almatermést veszélyeztető késő tavaszi fagyok és a kukorica aszály elleni védelme áll.

Idén tavasszal a növények egyébként nagyjából egy héttel tartanak előbbre az 1981 és 2010 közötti évek átlagánál. A korábbi néhány – kifejezetten meleg – évhez képest ez azt jelenti, hogy a sárgabarack sokkal később fog virágozni, mint tavaly, így nagyobb az esélye, hogy idén nem fagynak el a virágok.

Fenológiai szempontból – ami a növények és állatok évszakoktól függő fejlődésének és jelenségeinek megfigyelésével foglalkozó tudomány – most ér véget az előtavasz. Elvirágoztak a mogyoróbokrok, a téltemető és a hóvirág, vidáman sárgállik viszont az aranyfa – hétköznapi nevén aranyeső vagy aranyvessző.

A meteorológia világnapján (március 23.) a Meteorológia Világszervezet 1950. március 23-i megalakulására emlékeznek. Ausztria 1955 óta tagja a szervezetnek, amelynek célja, hogy a tagállamok egységes kritériumok szerint mérjék az időjárást és így készítsenek pontosabb előrejelzéseket és figyelmeztetéseket.

A Meteorológiai Világszervezet gyökerei Ausztriáig nyúlnak vissza: Az 1851-ben alapított ZAMG 1873-ban Bécsben rendezte az első nemzetközi meteorológiai kongresszust. Akkor döntöttek egy nagy nemzetközi szervezet, az IMO megalapításáról. Ebből lett 1950. március 23-án a Meteorológiai Világszervezet.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top