Keresés
Close this search box.
pexels toni cuenca 616833

Méregtelenítés: hasznos vagy sem?

Hallani jót és rosszat róla, a kérdés az, hogy szükségünk van-e rá, vagy csak úri huncutság az egész? Kerata Dóra írása. (A cikk eredetileg a Sportime Magazin 2022/2. számában került publikálásra.)

Valahol olvastam, hogy a méregtelenítés tulajdonképpen olyan, mint egy nagytakarítás, mert a gyomor és a belek kitisztulnak, az immunrendszer pedig megerősödik.

Mint tudjuk, a mai társadalomra jellemzőek a gyomor- és bélrendszeri problémák, amelyek az emberek evési szokásai miatt alakulnak ki, emellett az egészséges emésztéshez elengedhetetlen tápanyagban szegény étrend is felelős érte. Tulajdonképpen tele van a szervezetünk gyógyszerekből és növényvédő szerekből származó méreganyagokkal, amitől kiválasztószerveink folyamatosan próbálnak megszabadítani, ugyanígy a vastagbélben felhalmozódó, káros salakanyagtól is. Ezt a folyamatot nevezzük méregtelenítésnek.

Szervezetünk méregtelenítőfolyamatait a máj, a vese, a bélrendszer végzi, de még ide sorolható a tüdő és a bőr is. Nem feltétlenül szükséges minden területre koncentrálnunk, kezdésnek elég a májat és a bélrendszert tisztítani, hiszen nemcsak a fölösleges salakanyagoktól szabadulhatunk meg, de immunrendszerünk is komoly karbantartáson megy keresztül.

Mi a feladatuk, és miért kell alkalmazni?

Máj – A második legnagyobb szervünk, ami számos élettani folyamatban vesz részt. Ártalmatlanítja a testünkbe jutó toxinok nagy részét, és megtisztítja a vért. Keményítőraktár, amiből szükség esetén energiát tud előállítani, szabályozza a véralvadást, és koleszterin termelésével vesz részt az epetermelésben, ami segít az emésztés folyamatában. Mondhatjuk, hogy a szervezetünk anyagcsereközpontja, amely fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat állít elő.

Vese – Fontos szerepe van a szervezetben lévő folyadék- és ásványianyag-mennyiség egyensúlyának megőrzésében. Akkor működik zökkenőmentesen, ha szervezetünk megkapja a megfelelő mennyiségű folyadékot. Mondhatjuk, hogy ő felel elsősorban a megfelelő méregtelenítésért, a húgysavak elvezetéséért, ezen felül még vértisztító funkciója is van.

Bélrendszer – Rá hárul a legnehezebb feladat: átlagosan több mint 50 tonna táplálékot kell megemésztenie életünk folyamán. Teljesítményére legtöbbször nem figyelünk, csak akkor vesszük észre, hogy létezik, ha valami probléma adódik. A bennük található enzimek a legkisebb alkotórészeikre bontják a fehérjéket, a zsírokat és a szénhidrátokat.

Tüdő – Feladata, hogy eljuttassa a sejtjeinkhez az élethez nélkülözhetetlen oxigént, és abban is szerepet játszik, hogy megszabaduljon a káros méreganyagoktól, mint például a szénmonoxid, hiszen ezek folyamatosan irritálják, így állandó köhögés alakulhat ki.

Az éves nagy méregtelenítőkúra szokásos ideje a hagyományok szerint a tavaszi nagyböjt, ami húsvét előtt 40 nappal kezdődik.

Sokan évente többször tartanak tisztítókúrát, egy-két napra vagy akár hetente egy napra, csak zöldség- és gyümölcsleveket, gyógyteákat vagy ásványvizet isznak. Aki vegetáriánus, böjtölés képpen tarthat tiszta gyümölcskúrát, aki húst hússal eszik, pár napig inkább halat vagy tojást fogyasszon. A lényeg, hogy ilyen esetben nem árt orvossal konzultálni, főleg abban az esetben, ha valamilyen betegség áll fent (például: cukorbetegség).

Bármennyire is furcsának tűnik, a leghatásosabb módszer a teljes életmódváltás (ezzel azt gondolom, nem okoztam nagy meglepetést), hiszen ez a legegyszerűbben betartható és követhető lépés, amit az egészségünkért tehetünk! Ez egy nem időszakos böjt, fogalmazhatok úgy is, hogy ez egy döntés, amit az egészségünk érdekében teszünk!

Igyunk több folyadékot, lehetőleg tiszta vizet, hiszen a fokozott folyadékbevitel segíti a méregtelenítést, mivel amellett, hogy hidratáltabbak leszünk, megszabadít a sok lerakódott salakanyagtól. Táplálkozzunk rostban gazdag ételekkel, gyümölccsel és zöldséggel, cserébe pedig hagyjuk el (vagy legalább próbáljuk meg…) a zsíros, bő olajban sült ételeket! Fogyasszunk kevesebb finomított szénhidrátot, cukrot, fehérlisztet stb., és persze a gyorséttermeket sem árt elkerülni.

Rövid időn belül tapasztalni fogjuk amellett, hogy a nadrág már nem lesz olyan szoros, hogy tele leszünk élettel és energiával, a sportolás is sokkal könnyebb és élvezetesebb lesz.

Azt gondolom, mindent megfontoltan és körültekintően kell végezni, abból baj nem lehet.

A mottóm: mindenben keresni kell a jól bevált, arany középutat!

Szerző: Kerata Dóra, nyitóképünk illusztráció

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top