Keresés
Close this search box.

Legyőzte a rák Chris Amont

blank

Az egykori Forma-1-es versenyző, Chris Amon augusztus 3-án, 73 éves korában szülőhazájában, Új-Zélandon eltávozott az élők sorából.

A családja közleményben erősítette meg, hogy a korábbi pilótát hosszas harc után legyőzte a rák.

Amon 1963 és 1976 között szerepelt a Forma-1-ben. Karrierje során összesen tíz csapatban versenyzett. Első szezonját a Reg Parnell Racingnél teljesítette, és annak ellenére, hogy a ’63-as esztendő igencsak nagy kihívásokat tartogatott a számára, a következő szezonban is maradt a csapatnál. Kitartásának meg is lett az eredménye, hiszen 1964-ben megszerezte első pontját a Holland Nagydíjon.

Az Új-zélandi versenyző számára az 1967-es szezon és a Ferrari hozta meg a nagy áttörést, ugyanis a Monacói Nagydíjon először állhatott fel a dobogóra – karrierje legsikeresebb szezonját azonban beárnyékolta csapattársa, Lorenzo Bandini halála. A tragédia ellenére Amon még további három dobogós helyezést hozott a csapatnak, és ebben az évben érte el a legjobb eredményét is a világbajnokságban, hiszen a szezon végén negyedikként végzett.

Ezután még két évet töltött a Ferrarinál, azonban nehezményezte azt az akkor a húszas évei vége felé járó versenyző, hogy még nem sikerült felállnia a dobogó legmagasabb fokára – ez amúgy később sem sikerült neki, sem a March, Matra vagy a Tyrrell pilótájaként.

Amon az 1976-os szezon végén döntött úgy, hogy befejezi F1-es pályafutását. Karrierje során összesen 83 pontot szerzett, tizenegyszer állt a dobogón (ebből kétszer volt második, és nyolcszor harmadik), valamint összesen ötször szerezte meg a pole-t.

Sokan úgy tartják számon Chris Amont, mint a legjobb Forma-1-es pilóta, akinek sosem jött össze a futamgyőzelem.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top