blank

Keményen edzenek az Africa Race-re

blank

Keményen készülnek, és szükség is van rá, hiszen a világ legkegyetlenebb sivatagjába, a Szaharába indulnak december végén. Szalay Balázs és Bunkoczi László a klasszikus Dakarok útvonalán, Marokkóban, Mauritániában és Szenegálban méreti meg magát az Afrika Race-en, s bár ugyanabban az autóban (Opel Mokka) ülnek, fizikailag teljesen másként készülnek.

A pilóta, Szalay Balázs állóképesség-növelő és erősítő gyakorlatokat végez, miközben a navigátor, Bunkoczi László inkább még gyógytornázik, speciális erőfejlesztést és gerinctornát végez. Igaz, ehhez szorosan kapcsolódik, hogy a legutóbbi Africa Race-en három csigolyája eltörött, amikor nagy sebességgel balesetet szenvedtek az első marokkói szakaszon.

„Január első napjaiban ragasztásos technikával rendbe tették a sérült gerincemet, de a rehabilitációs folyamat során nem volt meg a komfortérzetem, úgyhogy júniusban újra megműtöttek – titánlemezt tettek a gerincembe és csavarokkal fogták össze. Augusztus közepétől gyógytornázok, speciális, erőfejlesztő gyakorlatokat és gerinctornát végzek, erősítem a mély hátizmokat és a hasizmomat. Most úgy érzem, a gerincem jobb, mint újkorában. Naponta két edzésem van, speciális étrenddel nyolc kilót ledobtam négy hónap alatt, és az orvos azt mondta, visszatérhetek a régi életmódomhoz. Viszek egy speciális kenőcsöt Afrikába, amivel majd minden este bekenjük a hátamat, és bízom benne, hogy minden rendben lesz” – mondta Bunkoczi.
Az Opel Dakar Team pilótája, Szalay Balázs ezzel szemben erősít, méghozzá azért, mert pontosan tudja, mely izmokat terheli meg a sivatagi autózás.
„A vállamat, a karomat, az alkaromat és a gerincemet erősítem leginkább, és állóképességi tréningeket végzek, mert a sivatagban erre van szükség. Sokszor nagyon kell szorítani a kormányt, és amikor nem tudom, mi vár rám a következő dűne mögött, szorítom is. A maratoni versenyek első néhány napján van, hogy elzsibbad a kezem, úgyhogy néha muszáj belepumpálni a vért, és ezért muszáj nagyobb súlyokat is mozgatni” – tette hozzá Szalay.

Az Opel Dakar Team párosa december 27-én rajtol az Africa Race-en Monacóban, majd december 29-én kezdődik a valódi száguldás – immár Afrikában.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top